Är du en barrväxttyp eller bladväxttyp? Oavsett vad du föredrar finns det massor att välja på för den som vill skapa en grön oas i trädgården även under det mörka halvåret. Buxbom, tall, hybrididegran, rhododendron, benved och bambu är bara några av alla växter som kan pryda en vinterträdgård. Tujan är klart populärast.

- Det har blivit en explosion i Tujahäckar på senare år och används ofta i stället för staket eller lövhäck, säger Katharina Delitsch, som är trädgårdsmästare på Zetas Trädgård i Segeltorp utanför Stockholm.

Tujan och andra städsegröna växter (som betyder "ständigt grön" och avser växter som inte fäller blad eller barr under vintern) har förutom grönskan även andra fördelar. När växterna väl etablerat sig i trädgården, vilket kan ta något år, kräver de inte så omfattande skötsel.

Artikelbild

| Vissa sorter av Bambu klarar vintern galant även på våra breddgrader.

- Planterar man städsegröna växter som också är marktäckande, bidrar de till att ogräs får mindre utrymme, säger Katharina Delitsch.

Den skötselfria trädgården som många drömmer om, finns dock inte, menar hon. Man måste förstås klippa växterna för att behålla önskad form och storlek, och täcka dem med säckväv framåt vårvintern för att skydda mot temperaturväxlingarna.

- Man måste också vara noga med vattningen, vilket många missar. Särskilt innan växten är etablerad. Stora Tujahäckar behöver oftast stödvattning hela tiden. Det är också bra att vattna rejält lite mer sällan än lite grann varje dag, säger Katharina Delitsch.

Vill man satsa på växter som står sig gröna under vintern bör man komma ihåg att plantera dem tidigast när tjälen släppt och senast nu under september så att de hinner etablera sig innan kylan kommer. Oavsett vilken typ av växt man är ute efter kan det vara bra att tänka på trädgårdens helhet när man planerar sina inköp.

Artikelbild

| Järnek är en populär städsegrön växt.

- Överlag i en trädgård är det bra att tänka i golv, väggar och tak, att blanda olika höjder på växterna. För om allt är samma blir det ju lite platt.

Man kan med fördel också blanda olika typer av städsegröna växter i samma plantering, till exempel sätta rhododendron ihop med någon barrväxt. De är överlag är tacksamma vinterträdgårdsväxter då de finns som låga marktäckande växter till träd som kan bli 30 meter höga träd – och allt däremellan.

Artikelbild

| Klassikern Tuja Smaragd kan man se i många trädgårdar och fungerar bra som häck.

- Men där gäller det att tänka på läget, för barrväxter och tuja behöver mer sol än rhododendron, säger Katharina Delitsch.

Som med allt annat går det förstås trender i vad man väljer att placera i sin trädgård. Katahrina Delitsch ser ett stort intresse för miljövänliga alternativ och svenskodlat hos många kunder just nu. Rådjursresistens har också blivit ett viktigt säljargument. När det gäller växttyper ser hon att många åter har fått upp ögonen för 1970-talets trädgårdsfavorit, tallbusken.

Artikelbild

| Hybrididegran kan vara ett bra alternativ till Tuja.

- I dag vill man återskapa barrlooken med rätt sorter som inte växer så okontrollerat och man sneglar ofta mot England där man ofta blandar barrväxter med perenner och blommande växter på ett annat sätt. (TT)