– Varmt välkomna, säger Leif Schelin.

Han tar glatt emot oss när vi kommer till Husbyborgs kolonilottförening som grundades 1984 och ligger vid Bärbyleden en knapp kvart från centrala Uppsala med cykel.

Vi välkomnas av en karta över området som visar dess 98 stuglotter innan vi beger oss till Leifs röda hus som han målade om för två år sedan.

Artikelbild

| På tomten finns en biholk, kallas även bithotell, där bin kan lägga sina ägg.

– När jag flyttade in till centrala Uppsala från Knivsta ville jag ha ett ställe att odla på, eftersom jag gjort det tidigare. Jag kände att jag inte fick det i min vanliga bostad och hittade en pytteliten annons för kolonilotten. När jag åkte ut och tittade så gillade jag det direkt och sedan dess har det rullat på, säger Leif Schelin.

Varje tomt har ett beviljat bygglov för en byggnad om 24 kvadratmeter, ett förråd om högst tio kvm och en liten lekstuga.

Förutom huset har Leif även ett växthus, en friggebod som han renoverade nyligen med nytt golv och en trädgård.

– Det är lite ”survival of the fittest” eftersom jag tyvärr inte hinner odla så mycket som jag vill. Det som är kraftigast och kan slå sig fram brukar överleva i min trädgård. Jag har dock alltid tyckt om att gräva, arbeta med händerna och ha jord under naglarna, det ger mig ett otroligt lugn, säger Leif Schelin.

Artikelbild

| I trädgården odlas bland annat sparris och sallad.

Många av de som var först med kolonilotter i Husbyborg byggde själva sina hus och efter det utvecklades området successivt. Under rundturen träffar vi många boende som hälsar glatt och gärna visar runt på sin tomt. Cirka 20 stugägare är kvar sedan de första åren medan knappt två-tre stugor byter ägare årligen.

– Jag har fått lära mig att sitta ned, ta det lugnt och njuta eftersom det är ett ständigt pågående projekt att ha en kolonilott. I början var jag mer ambitiös men nu har jag hittat min nivå och hur jag vill ha det, säger Leif Schelin.

Artikelbild

| Leif har en dubbel fågelholk som är byggd av en man i Örnsköldsvik som är känd för att "smycka ut" sina verk.

I dag har de flesta stugägarna dragit in el i sina stugor men det finns några undantag. Säsongen inleds i månadsskiftet april-maj då vattnet kopplas på och sedan stängs det av i september-oktober. Trädgårdarna och husen ser väldigt olika ut och ger en fascinerande mångfald. Gemenskapen är viktig i Husbyborg, bland annat anordnas gemensamt firandet vid högtider, grillkvällar och pubaftnar.

– Området är väldigt välordnat och fint och jag uppmuntrar människor att ströva omkring här. Alla är välkomna att se sig runt, vi tycker bara det är roligt med besök och det vore skoj om fler upptäcker Husbyborg, säger Leif Schelin.