Vi lever i ett land där det är mörkt, kallt och snöigt under minst halva delen av året. Däremellan är vädret i bästa fall växlande, i sämsta fall hopplöst lynnigt. Men kanske är det just därför som vi älskar uteliv så mycket. Det är i alla fall Janniche Kristoffersens teori. Hon bor i Bagarmossen söder om Stockholm och arbetar som så kallad UX-designer, men frilansar även inom inredning och styling och driver Instagramkontot "Bloggaibagis".

– Jag tror att vi tar vara på våren och sommaren som inga andra just för att vintern är så lång och mörk.

När de där sällsynta tillfällena dyker upp, då frukosten kan avnjutas på balkongen med solen värmande i nacken eller när grillkvällen är precis lagom ljum och myggfri, ja, då njuter vi maximalt.

Artikelbild

| Rottingmöbler och bekväma soffgrupper dominerar utbudet av utemöbler. Hemma hos Janniche Kristoffersen umgås familjen helst ute. ”Vi äter alla måltider på altanen om vädret tillåter”, säger hon.

De senaste åren har balkongen och uteplatsen gått från att vara ett ställe där man vädrar kläder och tar en fika till att bli en prunkande oas och en ombonad förlängning av bostaden. Vardagsrummet har flyttat ut och vi vill ha samma komfort ute som inne.

– Loungegruppen i form av stora soffor och låga soffbord har varit populär ett tag. Detsamma gäller matplatsen där många har ett litet utekök eller en avställningsyta för att kunna förbereda måltider, säger Janniche Kristoffersen.

En stark trend som har funnits i flera år – men som har fått ett rejält uppsving även denna säsong – är rottingmöblerna.

– De är väldigt snygga, det finns många att välja mellan och de går att hitta begagnade.

Artikelbild

| ”Jag har ungefär samma stil på mina utemöbler som på min övriga inredning – en del av våra vanliga prylar får faktiskt flytta ut sommartid”, säger Janniche Kristoffersen.

Det kan vara bra att tänka på att rotting inte tål regn särskilt bra. Men är man beredd att kånka sina möbler fram och tillbaka, eller har uteplatsen under tak, pryder de verkligen sin plats.

De naturliga materialen fortsätter att vara populära. Att blanda trä, betong, korg och rotting ger en fin mix. Vill man addera färg till kan man göra det i textiler som mattor, kuddar och filtar, tipsar Janniche.

Artikelbild

| Lampor och ljusslingor hjälper till att skapa en mysig stämning på uteplatsen.

– Även belysning har blivit mer populärt och anpassat för utomhusbruk och det finns många häftiga lampor att välja mellan denna säsong.

Hennes altan, som är placerad på baksidan av radhuset, är stor och det finns plats för både soffa och matbord. Ofta äter de både frukost, lunch och middag ute när vädret tillåter. Soffan står under tak, så det går att umgås där även när det regnar.

Artikelbild

| Nu är det dags att flytta ut. Så snart vädret tillåter vill svensken ut i det gröna – ja kanske även om vädret inte tillåter.

– Det är mysigt. Vi använder inte vårt vardagsrum alls under sommarhalvåret – vi kollar till och med på film där ute under taket. Den mest populära möbeln är hänggungan, den bråkar alla alltid om, så i år ska vi köpa en till.

Hon tycker att man ska fundera på vilka behov man har när det gäller balkongen eller uteplatsen. Är det ett ställe att umgås på eller vill du använda ytan för att odla? Kanske en mix av båda?

Artikelbild

| Dags att flytta ut. Med loungemöbler och rotting kryssar man i två trender i en och samma möbelgrupp.

– Att utnyttja väggar och tak är bra. Sätt upp hyllor och odla uppåt väggarna. Det lämnar utrymme för möbler. Är man händig kanske man kan bygga en fast sittbänk, det brukar ge plats åt många, säger Janniche.

Det går att inreda flexibelt. Har du möjlighet kan du sätta en krok i taket till en hänggunga. Perfekt för bokläsning och enkel att plocka ned när det kommer gäster och i stället ta fram hopfällbara stolar och bord.

Artikelbild

| Fox chair – en rottingfåtölj från 1936 som fortfarande är elegant.

– Jag tycker det finns många snygga och praktiska möbler till den lilla uteplatsen att välja bland. Vill man fynda tycker jag att man kan ge sig ut på jakt på loppisar och second hand-ställen eller köp- och säljsajter.

Gamla trämöbler kan enkelt få nytt liv genom att målas i en fin färg. För att skapa mysig stämning på altanen är ljusslingor och lyktor ett måste för Janniche.

Artikelbild

| Adirondack har en bakåtlutad stil och passar som vilstol i trädgården.

– Solcellsslingor är smarta, särskilt om det inte finns tillgång till eluttag. Mattor och kuddar bidrar också till myset – jag brukar använda de kuddar och filtar som jag har inomhus.

Hon ser fram emot sommaren och hoppas att familjens uteplats ska förvandlas till en lummig oas. Hon har nämligen gett sig på att odla dahlior.

Artikelbild

| Grythyttans A2-stol fjädrar behagligt när man sitter i dem. Bygeln är av fjäderstål, ryggbrädorna är stående medan sitsens brädor sitter på tvären och har samma längd.

– Det ska bli väldigt spännande att se om jag lyckas med dessa ståtligheter. Jag har planterat tio olika sorter. De är redan superstora – det kan bli lite av en djungel på altanen i år.