Det finns runt trettiotalet olika mäklarfirmor som är verksamma i Uppsala, och bostadsmarknaden har varit tämligen skakig det senaste året.

Det avskräcker inte Erik Olsson Fastighetsförmedling, som nu har "smugit i gång" sin verksamhet i staden.

– Vi har precis fått nycklar till vår lokal på Kungsgatan. Vi är i uppstartsfasen och kör lite under radarn, men våra tre mäklare är i gång och har objekt ute, säger Niklas Nilsson, regionchef för Uppsalamarknaden.

Han har en bakgrund inom försäljning och har jobbat för bland annat kaffeföretaget Selecta och ögonlaserspecialisten Memira, men har ingen tidigare erfarenhet av mäklarbranschen. Det som attraherade honom med Erik Olsson är att det är entreprenörsdrivet och har ambitionen att "utmana likriktningen inom branschen".

– Jag fastnade för att de gör saker lite annorlunda. Om du gör på samma sätt som andra kan du möjligen bli lika bra, men du kan aldrig bli bättre, säger Niklas Nilsson, som också varit en vass alpin skidåkare med SM-guld i prishyllan och framgångar i världscupen under tidigt 1990-tal.

Vad innebär det konkret att ni vill jobba annorlunda?

– Det är en yrkeshemlighet, höll jag på att säga. Men vi har en 17-stegsmetod som vi jobbar efter. Alla steg är inte unika, men vi har en tanke bakom varje steg. En sak är att vi har fyratimmarsvisningar på söndagarna. Alla ska kunna komma och titta. Traditionellt sett har man 30–45 minuter, då blir det svårt. Sammantaget handlar mycket om att vi ska få kontakt med fler spekulanter, vilket ökar chansen att någon lägger ett bud.

Att marknaden varit darrig en längre tid ser Niklas Nilsson närmast som en fördel.

– Vi tycker att det är tacksamt att etablera oss nu när det är lite tuffare, då anpassar man kostymen efter det och inte när det är champagneläge. Det här är en långsiktig satsning och branschen är sådan att det går mycket upp och ner.

Målet är emellertid högt ställt:

– Treårsplanen är att bli en av de tre största mäklarna i stan. Det är en riktigt offensiv satsning.

Erik Olsson Fastighetsförmedling startades 1997 i Stockholm av Erik Olsson, som alltjämt är vd. Han är bland annat även ordförande i Fastighetsmäklarförbundet och sitter i Hemnets styrelse. Bolaget har sedan tidigare kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Skanör, Varberg och Lund.