Det första som slår emot oss när vi kliver över tröskeln hos entreprenören Maria Masoomi är dels doften av saffran, dels utsikten från fönstret rakt fram som visar vyn över Slottet och Carolina Rediviva.

− För många år sen skulle en av mina bästa vänner visa mig de klassiska områdena i Uppsala, och så hamnade vi här. Hon berättade att det var historiska kvarter, om Pelle Svanslös och att det var akademiker som bodde här. Och jag tänkte att en dag ...

− När jag kom hit på visning och stod vid entrédörren och såg utsikten gjorde jag det dummaste man kan göra. Jag sa till mäklaren: ”Det här vill jag ha oavsett vad!”-

Artikelbild

| Svensk kristallkrona tillsammans med handgjord persisk spegelkonst.

Maria Masoomi, klädd i gräddfärgad indisk sidenrock, visar in i vad hon kallar ”styrelserummet”. Vi sätter oss vid ett stort konferensbord med tolv stolar kring. Här tillbringar hon sina arbetsdagar när hon inte är ute på fältet som föreläsare, inspiratör och konsult.

− I många år hade jag inga möbler alls. Jag ville sitta på mattor och kuddar, enligt persisk gammal tradition. Mina vänner uppskattade det men så småningom började jag få ont i ryggen. Så nu har jag bord och stolar som alla andra.

− Jag tror att det ofta är så när man bor i exil, att man vill värna om det gamla och om sina barndomsminnen. Min syster i Iran som var här sa till sina vänner att jag hade gjort mitt hem till en moské! skrattar hon.

Och visserligen finns här gott om persiska sammetsmattor, kuddar i vinrött och arvegods från släkten i Iran. Men möblerna är danska, här finns svensk glaskonst och träsniderier och på bordet ståtar ett stort juligt blomsterarrangemang med rönnbär, amaryllis, sädesslag och barrväxter.

Artikelbild

| Glasbordet i sällskapsrummet brukar fyllas med choklad och torkad frukt när Maria Masoomis vänner kommer på besök. Nu står här en samling hyacinter, typiska för det iranska nyåret.

− Jag älskar att mixa. Jag vill ha en svensk kristallkrona tillsammans med ett spegelkonstverk i flertusenårig persisk tradition, säger hon och pekar upp mot taket.

Blandningen mellan öst och väst är något hon lockas av inte bara i inredningen utan också vad gäller mat, perspektiv, värderingar, klädsel och vänner. Plocka russinen ur kakan, som hon själv säger. Hon har inget till övers för ”less is more”. Det ska vara hemtrevligt och personligt, inte för fläckfritt och stajlat.

Artikelbild

| Mat är en naturlig del av Maria Masoomis hem, både för förtäring och som dekoration.

Nu före jul har Maria Masoomi satsat mycket på juldekorering. Äpplen och granatäpplen ligger i skålar. Hela fönsterblecket täcks av en kreation med mossa, hyacinter och amaryllis.

− Jag fick en presentkurs hos Trendfloristerna här i Uppsala. Jag har alltid varit besatt av blommor, och nu är jag helt såld på julpynt. Men jag ska inte ta åt mig äran för de här arrangemangen, allt är under deras handledning.

Artikelbild

| Textilkonstverk med 1700-talsmotiv, handgjort i Iran.

När det inte är rustat för jul använder hon frukter och grönsaker som dekoration i stället för blommor. Meloner, blomkål, nötter, ananas. Inte sällan åker pyntet sedan med i matlagningen.

− Det är så tacksamt att använda frukt och grönt, det blir mycket färg och är så vackert.

Artikelbild

| Dekorationerna på balkongen är resultatet av en floristkurs i Uppsala.

− Och jag tycker om att kunna gå omkring och plocka och äta i mitt hem, det ger mig en känsla av att bo på landet och äga en frukt- och köksträdgård!

LÄS OCKSÅ: Hemma hos teaterchefen

Artikelbild

| ”Det är många som tror att det ligger en tanke bakom inredningen, men den har faktiskt mest råkat bli. När jag haft anhöriga på besök, eller när jag själv varit i Iran har jag tagit med mig en bit av Persien.”

Så kliver vi in i lägenhetens hjärta: köket. Vitmålade skåp, ljust trägolv och kakel i mörkt blågrönt med keramik från Uppsala Ekeby. Här tar ingefärs- och vitlöksdoften över. Den kommer från ett antal burkar med inläggningar som hon gjort inför jul, för att ge bort i stället för vin eller en blomma. Här finns också nybakade saffranskakor, dadelgodis och rostade kastanjer. På en utfällbar bänk står skålar med lök, citron, ingefära och vitlök. Den som kommer hem till Maria Masoomi behöver knappast gå hungrig härifrån. Möjligtvis frusen, för elementen är inte på. Själv går hon kring i varma tofflor.

− Jag har alltid kallt här, eftersom mitt hem också är något av ett skafferi med alla blommor och frukter. Men jag har gott om filtar för besökare att svepa in sig i!

Artikelbild

| Utsikt mot Slottet. ”Jag älskar att ligga i sängen och höra Gunillaklockan ringa, som slag ur historien.”

Julrecept: DADELGODIS

Här är Maria Masoomis recept på dadelgodis med pistaschmassa för sex personer.

Artikelbild

| I köket keramik från Uppsala ekeby.

– En av mina favoriter! En mycket aptitlig och dekorativ konfekt, säger Maria Masoomi.

Ingredienser:

Artikelbild

| Frukter och grönsaker är perfekta som inredningsdetaljer – granatäpplen är en favorit.

12 dadlar

50 g smör

Artikelbild

| ”Mitt hem är min borg”, säger Maria Masoomi.

ev. 1 tsk rosenvatten

1 dl hackade pistaschmandlar

4 msk florsocker

Till garnering: 1 msk strimlad el. hackad pistasch och några myntablad.

Gör så här:

1. Skär upp frukten på längden med en fruktkniv och ta ut kärnan.

2. Smält matfettet, sikta sockret över, tillsätt hackade pistaschen, rosenvattnet och rör om.

3. Mixa blandningen med 1–2 tsk vatten i matberedare till en grötliknande massa.

4. Fyll dadlarna med pistaschmassan och ställ frukten i kylen.

5. Tryck ihop de avsvalnade dadlarna något. Garnera med hackad pistasch och några myntablad och servera till the eller rödvin. Spar den i rumstemperatur.

Tips: Ställ inte konfekten i kylen, för då stelnar fyllningen och ser inte lika fint ut!