Journalisten Monica Karlstein har sin pappa att tacka för sin parallella karriär som inspiratör och hemmafixare. När hennes mamma och bror slog sig ned framför tv-serien ”Dallas i soffan gick Monica och pappa Bengt ut i garaget för att sortera skruv, svarva ljusstakar eller snickra.

– Pappa bygger hus, mekar med bilar och har alltid projekt på gång, så det är definitivt från honom jag fått intresset för att skapa med händerna. Både källaren och garaget i mitt barndomshem var rena guldgruvorna av kreativitet och verktyg, säger Monica Karlstein.

Hon valde att bli skribent tack vare ett brinnande samhällsintresse. Hemmafixandet, snickrandet och pysslandet fick länge förbli ett fritidsintresse och avkoppling efter jobbet. Men för några år sedan började hon blogga om sina DIY-projekt (do it yourself) och i dag är Hemmafixbloggen.se en av Sveriges största bloggar i sin genre.

Artikelbild

| Lädermönster. Fastlimmade läderdekorationer på ett färdigt kuddfodral köpt i butik.

De flesta projekt hon gör baserar sig på någon form av behov. Nu när sonen har hunnit bli 1,5 år har leksakerna börjat sprida ut sig över golvet, och plötsligt behövdes leksaksförvaring i vardagsrummet. Lösningen blev att göra en korg av läder – ett av Monicas favoritmaterial.

– Jag gillar målarfärg för att det är enkelt att förändra med det, men läder är ett så fint, genuint material. Nästan allt annat blir sämre med åren men läder blir bara finare ju mer solblekt, kantstött och använt det är. Vi har också många läderdetaljer i vårt vardagsrum, så det kändes som ett perfekt material för korgen.

För att lista ut hur hon ska göra ett hemmafixprojekt i stil med leksaksförvaringen letar Monica Karlstein inspiration både på nätet genom söksajter som till exempel Pinterest och genom att gå i butiker.

– Hittar jag en fin lösning i butik brukar det ändå sluta med att jag hellre gör den själv än att betala dyra pengar för den. Det kan också vara för att jag vill ha den i ett annat material, säger hon.

Artikelbild

| Läderfat. Det lilla fatet är inspirerat av ett som Monica Karlstein hittade på en marknad i Asien för tio år sedan.

När det gäller just läder är det långsiktigheten som styr. Det är ett relativt dyrt material att jobba med, men det åldras vackert och håller en livstid om man tar hand om det.

– Våra fåtöljer med läderhandtag har många år på nacken och lädret torkar med tiden. Det gäller att smörja med fett så att det inte spricker. Gör man det blir lädret bara vackrare med åren. (TT)