Ekonomiska föreningen Trädgårdsmästaren i Uppsala köpte loss fastigheten från Pleximus AB för summan 15,2 miljoner kronor i juni. Prislappen är den dyraste i Uppsala i år, enligt siffror från Booli.

Huset byggdes 1922 och har en total boyta på 298 kvadratmeter. Det ligger precis bakom Botaniska trädgården och i närheten av Uppsala universitets lokaler. Även i huset har stadens akademiska anor varit representerade då Kai Siegbahn, Nobelpristagare i fysik 1981, tidigare var bosatt i fastigheten. Han var dessutom professor i fysik vid Uppsala universitet 1954-1984.

Gorgen Abrami, som även driver Rosendal Fastigheter AB, uppger att fastigheten först och främst kommer att renoveras.

– Jag ser stor potential med huset – ett av få i området som inte redan har blivit renoverat. I nuläget behöver det omfattande renovering både inom- och utomhus, säger han.

Gorgen Abrami ligger bakom andra bostadsprojekt längs Villavägen. Bland annat renoverades Villavägen 7 med målsättningen att behålla den gamla grundstrukturen. Den nya fastigheten ska fortsätta på samma bana som flera av de tidigare projekten.

– Tanken är att det ska bli bostäder, men vi kommer att behålla ursprungsskicket på huset. Rent byggtekniskt är det komplicerat, men ambitionen är väldigt hög, säger Gorgen Abrami och fortsätter.

– I och med att vi tidigare har projekt på Villavägen känner jag ännu större ansvar att göra fastigheten så fin som möjligt.