En Sifo-undersökning som mäklarföretaget Bjurfors står bakom visar att 82 procent är villiga att betala extra för en bostad som är renoverad.

– Renoverade bostäder är mer eftertraktade än renoveringsobjekt eftersom amorteringskravet gjort det svårare till att låna, amortera och göra större renoveringar, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm, i ett pressmeddelande.

Nyrenoverat badrum står högst i kurs, enligt undersökningen. Närmare varannan, 49 procent, är villig att beta extra för det. Nytt kök (42 procent) och nya stammar för vatten och avlopp (40 procent) känns också angeläget.

Saker som vinkällare och bastu kan du dock lämna därhän. Det uppger bara 6 respektive 12 procent av de tillfrågade att man är villiga att betala extra för.

– Ska du investera i en uppgradering av din bostad, gör det i första hand för dig själv och för att du har råd. Det är också klokt att göra rätt förbättringar som bidrar till att bibehålla och till och med höja värdet på din bostad, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors Göteborg.

Så här ser topplistan ut:

1. Nyrenoverat badrum: 49 procent
2. Nytt kök: 42 procent
3. Nya stammar för vatten och avlopp: 40 procent
4. Miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning (villa enbart): 34 procent
5. Renoverad fasad och tak (villa enbart): 34 procent

I botten:

17. Nyslipade golv: 12 procent
18. Bastu: 12 procent
19. Larm/skyddsdörr: 12 procent
20. Exklusiva material: 10 procent
21. Vinkällare/vinförvaring: 6 procent