Riskerna för en liten bostadsrättsförening

Det här ska du se upp med i en mindre bostadsrättsförening. Experten på SBC: "Styrelsen kan bli ersättningsskyldig"

Det finns en del saker som är viktiga att tänka på när det kommer till små bostadsrättsföreningar.

Det finns en del saker som är viktiga att tänka på när det kommer till små bostadsrättsföreningar.

Foto: HASSE HOLMBERG/TT

Uppsala kommun2019-11-21 16:01

För dig som uppskattar större kontakt med dina grannar kan en mindre bostadsrättsförening vara ett perfekt boende. En liten bostadsförening uppstår ofta genom att en villa eller flera radhus byggs om till lägenheter. Men samtidigt som du får ett mysigt boende finns det risker att se upp med. 

– Små föreningar har en tendens att bli ett egenboende fast det är en bostadsrättsförening. Du får inte glömma bort att du har myndighetskrav du ska hantera även fast du är en liten fastighetsägare, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC.

Myndighetskraven han nämner framför andra är en lägenhetsförteckning och ett pantregister. 

– Här finns en stor risk för styrelsen om det inte sköts enligt bostadsrättslagen. Styrelsen kan bli ersättningsskyldig och föreningen lider skada. 

Han ger ett exempel: 

– Om mäklaren inte får information om att en lägenhet är pantsatt vid försäljning finns panträtten kvar även fast lägenheten har fått en ny innehavare. Om den tidigare innehavaren inte löser sitt lån finns det en risk för att föreningen blir skadeståndskyldig när banken kräver sin fordran och styrelsen kan åka på skadeståndet. 

Bankerna ser en risk här, hävdar han. 

– Det är svårare att låna pengar och räntan blir högre. 

I Uppsala kommun finns 867 bostadsrättsföreningar. 

– Det ska du vara medveten om att en mindre förening bygger sin verksamhet på att du ska hjälpa till mer och ta ansvar som medlem, säger Markus Pålsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!