1. Välj växt. Unga vintergröna häckplantor är bra för att klippa avancerade former. Grenarna är mjukare när de är unga, vilket gör det lättare att trimma busken till en tät form.

2. Välj form. Börja med kuber, klot, pyramider och koner. Figurerna går att klippa fram på en liten växt, och växer sedan med tiden.

3. Gör en mall av ståltråd och hönsnät och sätt runt plantan. Klipp bort allt som sticker ut och klipp uppifrån och ned. Det är bra om formen är smalast upptill och vidast nedtill, så att hela växten får sol. Ett annat alternativ är att köpa en färdigklippt figur med mall.

Artikelbild

| Vad sägs om att låta besökarna möta två svanar som formar ett hjärta när de kliver in i din trädgård?

4. Börja med en buske. De tål att klippas hårdare än träd.

5. Klipp ofta. Nya skott ska klippas bort ungefär en gång i månaden. Skott som växer fel knipsas direkt. När busken har nått sin givna form, trimma kontinuerligt in alla grenar som sticker utanför ramen.

6. Skär inte bara grenar för att de ska hålla formen utan också för att skapa en tät buske. Låt det ta tid innan busken förgrenat sig och fyllt ut hela mallen.

7. Klipp hela sommaren. Börja i maj–juni och sluta i augusti så att växten hinner hämta sig innan frosten kommer.

Artikelbild

| Det finns ett flertal trädgårdsväxter som är tacksamma att forma. Buxbom, tuija och cypress är några av dem.

8. Klipp när det är fuktigt eller regnar lätt.

9. Ge näring efter klippning i början av sommaren. Vattna om det är torrt.

10. Bra klippverktyg är en elektrisk häcksax till stora, släta ytor, en manuell häcksax till mindre buskar och träd, och en bra sekatör till finputsningen. (TT)

Källa: Dromhemochtradgard.se, alltomtradgard.se