När Anders och Jenny Carlén hade förlorat ett antal budgivningar på Stockholms överhettade bostadsmarknad fick de syn på ett nergånget 1940-talshus i Mälarhöjden. Det skulle krävas mycket jobb för att få ordning på det, men det hade potential.

Familjen Carlén har bytt stammar, el, tak, fönster, golv och putsat om fasaden, bland annat. Men hallen var definitivt högprioriterad eftersom den enda förvaringen, ett stort 1700-talsskåp, följde med säljarna i flytten. Dessutom saknade det rymliga rummet helt takbelysning.

– Vi bestämde snabbt att målet var att varje familjemedlem skulle ha sin egen garderob i hallen. Det är klart att det blir stökigt i dem ändå, men då vet man i alla fall i vilket skåp man ska leta efter barnens vantar på morgonen, säger Anders Carlén.

Artikelbild

| Aktivitettslåda. I varje garderob finns en låda för ”aktivi­teter”, där bland annat cykelhjälmar och benskydd får plats.

Lösningen blev att ställa fyra Ikea-garderober på rad och sedan bygga in dem för en mer gedigen känsla.

– Att bygga in dem fyller ju ingen praktisk funktion, men det gör mycket för intrycket. Och med tanke på att man kanske kostar på hallen både golvvärme, nytt golv och belysning är det ingen stor kostnad i sammanhanget. Det tog oss kanske två dagar och 1 500 kronor att bygga in garderoberna med reglar, MDF-skivor, spackel och färg.

Tre fläktskåp flyttades med från lägenheten inne i staden och blev till skoskåp med öppen förvaring ovanför.

– Vi hade fått plats med ytterligare tre garderober om vi verkligen hade velat maxa förvaringen i hallen eftersom den är så pass stor, men då hade hallen snarare fått känslan av omklädningsrum. Jag tycker att man måste komma ihåg att det är det första rum man ser och det måste kännas välkomnande också, säger Anders Carlén.

Artikelbild

| Klädhängare. Barnen får hänga sina kläder på krokar på väggen, tills de når upp till stången i garderoben.

Varje familjemedlems garderob är nu uppbyggd på samma sätt: med skohylla, en låda för aktiviteter som fotbollsutrustning, en låda för vantar och halsdukar, en stång för jackor och så en hylla högst upp för kepsar.

– Än så länge når ju bara barnen halva garderoben ungefär, så vi har satt några krokar på utsidan också. Det viktigaste är att allt har sin plats, att barnen vet var de ska lägga sina saker och att de faktiskt når att hjälpa till.

Artikelbild

| Vägghängt. Fläktskåpen har omvandlats till skoförvaring, men tål inte att sittas på. Genom att hänga dem på väggen blir det enklare att dammsuga.

På vintern får barnen lägga blöta kläder direkt på golvet också, för golvvärmen hjälper till att torka.

Anders Carlén är chefredaktör på tidningen Vi i villa, och har genom kontakt med läsarna bra koll på vad Sveriges villa­ägare lägger mest fokus på i hemmet.

Artikelbild

| Det ska alltid finnas några tomma krokar för gäster som kommer på besök, tycker Anders Carlén.

– Efter kök och badrum kommer definitivt hallen, men det handlar mest om att man drömmer om en bra struktur.

Nu när familjens nya hall har stått färdig i ett par år tycker Anders Carlén att lösningen de satsade på har levt upp till förväntningarna.

Artikelbild

| Familjen Carlén valde att ha lite förvaring öppen för att hallen inte skulle bli för steril och lik ett omklädningsrum.

– Huvudsaken är att man hittar en fungerande grund och sedan rensar ur all förvaring på vår och höst. Då hittar man tillbaka till ordningen och har bara kläder som används framme. Det låter kanske som att vi har perfekt ordning jämt, men det är nog mest i teorin med tanke på att vi fortfarande har julbelysningen framme, säger Anders med ett skratt. (TT)