När de sprakande löven fallit från träden är den trädgård som ännu inte välsignats med snö mest en brun sörja. Men i Sanda cottage, Veronica Axelssons och Stefan Jonssons trädgård i Upplands Väsby, finns massor av fint att vila ögat på. Deras oas är full av vackra stilleben, spännande lösningar och lite knasig humor.

– Vissa gäster utbrister ”gud vilket jobb” när de kommer hit, men vi ser det inte som ett jobb, för oss är det lek! Vi hittar hela tiden på nya projekt, och alla rabatter har teman, ofta färg, säger Veronica.

LÄS MER: Inredning, bostäder och hemma hos-reportage

Artikelbild

| En mobil av kakformar.

Utifrån anar man inget, ett plank döljer det mesta. Men när man kliver in på parkeringsplatsen, omgjord till piazza med bord med rutiga dukar, förstår man att den här trädgården är något extra. På de dryga 1 000 kvadratmetrarna finns enorma mängder blommor och växter, träd, buskar, rabatter, spaljéer samt en liten damm.

– Min trädgård är ett andrum, den är avkoppling, lek och humor, den låter mig arbeta med kroppen och skapa med form och färg. Den betyder allt, den hjälper mig att överleva, säger Veronica.

När Veronica och Stefan flyttade in år 2008 bestod tomten av en gräsmatta och en liten rabatt längs husväggen. I dag rymmer den 70 sorters rosor, mängder av perenner, prydnadsträd, två växthus och ett orangeri. Och en massa prylar! Vart man än vänder sig hänger en liten prisma i en buske, en discoboll i en grenklyka – eller så sticker en gardinstång upp mitt i en rabatt. Den är ett kombinerat växtstöd och utsmyckning.

– Vi köpte fyra stycken för tio kronor på en loppis, nu väntar vi på att de ska rosta, säger Veronica.

Artikelbild

| Spegeln fick Veronica Axelsson och Stefan Jonsson i bröllopspresent, men den passade inte i huset. Trädgården innehåller många speglar. ”Det ger en effekt av att trädgården fortsätter”, säger Veronica.

Just rost är Veronica och Stefan extra förtjusta i – så pass att de inte alltid kan vänta.

– Jag målar ofta i rostfärg, det är ett tvåkomponentspigment som man kan beställa på nätet. Man kan måla allt, säger Veronica och pekar på två maffiga, rostiga amplar som hänger i orangeriet – från början billiga svarta plastkrukor från trädgårdsvaruhuset.

Artikelbild

| Armeringsnät är återkommande i trädgården och på de spetsiga ändarna sitter allt från lådknoppar, hemgjutna cementblommor och isolatorer från gamla elledningar.

– Rost är så vackert, och smälter in så fint. Och man kan låta grejerna stå ute året om!

LÄS MER: Hemma hos

Artikelbild

| Hur pyntar man en grenklyka? Med discoboll och en äkta lian.

Hela trädgården är indelad i rum, ofta avdelade med armeringsnät – rostigt så klart.

– Armeringsnätet blir både växtstöd och avdelare, något att hänga pynt eller ljusslingor i, och längs gränsen mot grannen blir det skydd mot rådjuren. Vi vill att trädgården ska vara vacker året om, armeringsnäten är fina med snö eller gnistrande frost på.

Artikelbild

| Armeringsnät är återkommande i trädgården och på de spetsiga ändarna sitter allt från lådknoppar, hemgjutna cementblommor och isolatorer från gamla elledningar.

Rabatternas kanter pryds av cortenstål – rostig.

– Det är dyrt som tusan, men vi åkte direkt till ett plåtslageri där de skar stora plåtar i 15 centimeters remsor, sedan har vi bara bankat ned dem i jorden. Det blir halva priset jämfört med att köpa färdig cortenstål i butik, säger Veronica.

Artikelbild

| Den här urnan av keramik köpte Veronica på loppis för 15 kronor och målade med rostfärg.

Trots att trädgården rymmer så mycket känns den harmonisk och genomtänkt. Men Veronica och Stefan satte sig inte och gjorde en skiss – de bara började.

– Vi hade marktegel över efter att ha byggt växthus, och då testade jag att bygga en mur av det, rätt ut från planket, säger Veronica och visar en låg mur där det ligger små rostiga huvudbonader tillverkade av lampskärmar på rad.

Artikelbild

| Låt naturen ta över trädgårdsmöblerna, det blir vackert och romantiskt! Och du behöver inte bära in dem till vintern.

Veronica tipsar om att alltid utgå ifrån någonting när man börjar bygga sina trädgårdsrum.

– Vi hade ett plank, men man kan utgå ifrån ett staket, en altan eller själva huset och bygga utåt från det.

Artikelbild

| Utanför orangeriet finns flera höstiga stilleben. Rostiga så klart.

När man har anlagt det första rummet är det bara att fortsätta. Veronica tycker att man ska tänka stort när det gäller rabatterna.

– Gör dem mycket större än du tror att de ska vara! Då blir de maffiga och fylliga. Och plantera tätare så att de inte blir glesa. Trampstenar är bra så att man kan gå runt i dem.

Artikelbild

| Muren som allting började med – och en hattparad ovanpå den.

Väldigt mycket av pyntet i trädgården är loppisfynd.

– Vi älskar lantloppisar! Om jag ser en urna eller något jag tycker är fint, tänker jag genast: hur kan jag göra om den här? Och det har aldrig hänt att jag inte har hittat en plats för mina fynd, säger Veronica.

Artikelbild

| En gardinstång som köptes på loppis. ”Jag väntar på att den ska börja rosta”, säger Veronica.

Till skillnad från växterna som vissnar står loppisfynden och pryder sin plats även på vintern.

– Vi har tänkt på att även bygga på höjden, med sådant som syns alla årstider. Vi stänger aldrig trädgården. (TT)