De senaste åren har det känts som att byggkranarna tagit över i Uppsalas stadsbild. Och intrycket stämmer, det byggs mycket.

Under måndagen kom SCB-siffrorna för 2017 gällande nyuppförda bostäder. I hela landet färdigställdes 48 227 stycken lägenheter i nybyggda flerbostadshus, 14 procent fler än föregående år. Det totala tillskottet av bostäder genom ny- och ombyggnad under 2017 uppgick till 51 595 lägenheter. Då räknas även ombyggnationer.

En ökning gentemot 2016 kan ses i 15 av landets 21 län. Mest byggs det liksom under fjolåret i Örebro: 7,9 lägenheter per tusen invånare. God tvåa är Uppsala län med 7,4 lägenheter per tusen invånare. Rikssiffran är 4,8. I botten återfinns Västernorrlands län med 0,9 lägenheter per tusen invånare.

Kritiska röster har höjts för att det byggs för mycket bostadsrätter. I Stor-Stockholm stämmer det: 70 procent av de färdigställda lägenheterna i flerbostadshus under fjolåret var bostadsrätter. Övervikten gällde även för Göteborg. Men i Malmö och resten av landet är det övervikt för hyresrätter. I Uppsala var 67 procent (1 059 lägenheter) hyresrätter.

LÄS MER: "Orättvis kritik mot hyresstöd"

I Uppsala färdigställdes även lägenheter i 275 småhus. Det gjordes även ombyggnationer i befintliga flerbostadshus.

Men ökningen i totala antalet bostäder gentemot 2016 är blygsam: 1 687 bostäder – bara tio fler än under 2016.

LÄS MER: Bostadsrätter dominerar i Uppsala

Använd verktyget nedan för att läsa mer om utvecklingen i olika delar av landet.