1. Börja rensa där tröskeln är lägre och ta områden där du känner stort motstånd, till exempel av emotionella skäl, senare. Viktigast är att komma igång, det brukar ge mersmak.

2. Var sak på sin plats. Om allt ligger framme i högar upplever man lätt att det är ont om utrymme, men vad är det som ligger i skåpen? Rensa bland det som inte används först. Många har till exempel en låda med gamla teknikprylar man inte behöver eller en överfull garderob.

3. Utgå från behov. Det som finns i hemmet ska användas. Vi har till exempel ingen specifik tv-möbel utan använder en byrå där vi förvarar kläder, som vi har lagt en glasskiva på.

Artikelbild

| Bryr sig mindre om prylar. ”Vår relation till prylar är mindre emotionell och mer behovsorienterad nu”, säger Johan Ernfors.

4. Håll nere inflödet av prylar. Med barn blir det en större utmaning. Vi skippar julklappar, och de får ärvda kläder. Se också till att rensa bland barnens saker och kläder med jämna mellanrum. Skänk till välgörenhet eller kolla i grupper för att sälja, byta och skänka på exempelvis Facebook.

5. Spara mindre, rensa mer. Många börjar fundera på hur man kan optimera förvaringen genom att till exempel köpa smartare förvaringslösningar – i stället för att göra sig av med det man inte behöver.