1. Återanvända.

Man måste inte hiva ut varken det gamla köket eller trägolven. Luckorna kan målas om och golvet kan slipas om. Dessutom finns det mycket begagnat att köpa – och sälja för den delen.

2. Undvik plast.

Artikelbild

| Sofia Rosenlund på Colorama i Uppsala har sett utbudet av miljövänlig färg öka på senare år.

Om du ska byta golv och vill vara miljömedveten ska du skippa plastgolven. Satsat på naturmaterial så långt det går, till exempel trä, sten och linoleum, skriver Naturskyddsföreningen i sina tips på sin hemsida.

LÄS MER: Han räddar kvar gamla kök

3. Måla.

Det är enkelt att hitta miljömärkt målarfärg. De flesta stora återförsäljarna har ett brett utbud av färg i sortimentet med både Svanenmärkning och som är godkänd av Astma- och allergiförbundet. Sofia Rosenlund på Colorama i Uppsala märker tydligt av miljömedvetenheten när kunderna kommer till butiken.

Artikelbild

| Färg som är godkänd av både Svanen och Astma- och allergiförbundet.

– Ganska många frågar efter miljövänlig färg, det märks att Uppsalaborna bryr sig om miljön, säger Sofia Rosenlund.

– Utvecklingen har gått snabbt de senaste tio åren. Det kommer fler miljövänliga produkter hela tiden. Nu finns det färg med större andel förnyelsebart innehåll och där även burkarna tillverkas av delvis återvunnen plast. Kunder efterfrågar även helt biologisk färg och det finns att beställa. Lagringstiden på sådan färg är kortare och därför kan vi inte ha den i lager.

Hon tipsar även om att kontrollera var produkten är tillverkad, så den inte har transporterats långa sträckor.

LÄS MER: Nyheter om bostäder, inredningstips och hemma hos-reportage

4. Välj energisnåla vitvaror.

Om det i samband med renoveringen är dags att byta vitvaror är det enkelt att välja energisnåla produkter och snålspolande toaletter.