Enligt kommunalråd Erik Pelling (S) innehåller handlingsplanen tydliga mål, bland annat krav på en minimiandel på 30 procent hyresrätter vid nybyggen.

– Vi vill också att man använder det statliga investeringsstödet eller annan metod för att få ned hyresnivåerna. Om privata hyresvärdar vill bygga på kommunal mark kan vi ställa det kravet, men vi hoppas att de gör det även i andra fall.

Nyheten om handlingsplanen kommer en dryg vecka före valet. Är det att betrakta som ett vallöfte?

– Givetvis står jag som socialdemokrat bakom det här. Vi tänker inte backa från investeringsstödet, som en del vill avveckla, och vi vill ha ökad konkurrens så att vi får mer för samma kostnad. Men remissen kan ge upphov till fler bra idéer som kan ge lägre boendekostnader, hävdar Erik Pelling.

LÄS MER: Hyresrätter vanligast överallt – utom i Uppsala

Han betonar att det finns flera målgrupper och lösningar och nämner kompiskontrakt för att kunna dela bostäder och satsningen på kollektivhus i Rosendal.

– Det finns flera vägar framåt som kan ge mångfald och lägre boendekostnader.

Remissen går ut till Sveriges byggindustrier service AB, Handelskammaren Uppsala län, Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, Handikappföreningarnas samarbetsorganisation och Fastighetsägarna MittNord AB. Svaren ska ha inkommit före kommunstyrelsens möte i december.

LÄS MER: Nytt Rosendalbygge siktar på investeringsstöd