Tekniken har lång historia och är spridd över nästan hela världen. Men i norra Europa är den knappast utbredd. Men nu slår Katherine Fuenzalida ett slag för decoupage i Uppsala.

– Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Katherine Fuenzalida.

Hon kom själv i kontakt med decoupage vid ett besök i Chile för fyra år sedan där en väninna pyntade saker med den tekniken.

Artikelbild

| Allt kan dekoreras, om man vill. Här håller Katherine Fuenzalida upp en mjölkanna.

– Jag blev intresserad direkt.

Hon sökte mer information om decoupage på nätet, Youtube visade sig vara en guldgruva, och har sedan gått kurser i ämnet. Nu blir hon själv lärare när en kurs startar i samarbete med Sensus studieförbund i Uppsala.

Papper, lim, lack och acrylfärg är det som behövs. Pappersmotivet fästs med lim och sedan lägger man på några lager lack ovanpå. Föremålet kan vara vad som helst, oavsett material.

På många av föremålen som Katherine Fuenzalida visar har hon använt servetter.

Artikelbild

| Några exempel på decoupage.

– Men man kan använda vilket papper som helst, eller varför inte skriva ut sina favoritbilder på skrivaren och sätta fast, säger hon.

– Börja med småsaker och lär dig tekniken där. Sedan kan man ge sig på större saker säger hon och visar en gammal koffert och ett träskrin som tidigare innehöll vinflaskor.

Artikelbild

| Det är nästan svårt att se att det här egentligen är en gammal koffert.

Tråkiga föremål som var färdiga för att kastas. Båda är nu dekorerade med fina motiv och har fått ett nytt liv.

– På så sätt blir min kurs även en hjälp till återanvänding. Det är ju en trend nu med att återanvända gamla saker och samtidigt miljövänligt.