1. Gör en lövkompost

Höstlöv innehåller inte mycket näring, men är en utmärkt jordförbättrare. När löven komposterats blir de till en fin mull som är fuktighetsbevarande och ger bra struktur åt jorden. Lövmull kan man göra på flera sätt – ett är att fylla en plastsäck med löv och vattna ordentligt. Knyt ihop säcken och gör några hål i botten, låt den stå utomhus i skugga i ett eller två år. Ett annat sätt är att lägga löven i en hög i en skuggig del av trädgården. Vänd dem efter ett år, vattna om de är torra. Processen kan skyndas på med hjälp av lite färskt gräsklipp. Det går också bra att gräva ned löven direkt i jorden, förr eller senare förmultnar de

2. Vinterskydda buskar

Artikelbild

| Räfsa gärna ihop löven och använd dem som täckmaterial, köldskydd eller jordförbättrare. Men låt lite löv ligga kvar på gräsmattan så att maskarna har något att jobba med.

Många buskar vill ha ett skyddande täcke kring fötterna under den kalla vintern. Rädda rosen från kylan genom att kontrollera att det finns tillräckligt med jord runt rötterna, täck därefter med höstlöv och toppa med granris. Hallonbuskar vill gärna ha höstlöv under sig på vintern.

3. Hjälp din kökskompost

Torra löv är värdefullt material att blanda med blött kompostavfall för att skapa en bättre balans. Särskilt mitt i sommaren och mitt i vintern kan det vara ont om ”brunt” material, då kommer sparade höstlöv väl till pass.

4. Täck trädgårdslandet

Artikelbild

| Sista klippet. Klipp höstlöven med gräsklipparen så blir de mer lättillgängliga för maskarna.

När odlingssäsongen är över kan trädgårdslandet med fördel täckas av höstlöv. För bäst näring och struktur samt minskning av ogräs som inte får fäste under täckt jord: Lägg ett lager grönt, som blast från skördade grönsaker eller gräsklipp, över trädgårdslandet.

Lägg på ett lager höstlöv och toppa med något tungt som får löven att ligga kvar, till exempel ett kompostgaller. Under täcket jobbar maskar och andra smådjur ostört med att lufta jorden och bryta ned materialet.

Artikelbild

5. Mata maskarna i gräsmattan

Lämna alltid lite höstlöv kvar på gräsmattan åt daggmaskarna att dra ned. Det bidrar till bättre dränering, och daggmaskarnas avföring gödslar dessutom jorden.

Artikelbild

| Spara löven i säckar tills du vet vad du vill ha dem till, eller gör en kompost direkt i säcken.

Kör gärna över löven med gräsklipparen när du klipper gräset sista gången för säsongen.

6. Förvara lökar

Många lökar och knölar med ursprung i andra delar av världen trivs ute i vårt sommarväder, men klarar inte den kalla vintern.

Gräv upp lökar från bland annat canna, dahlia och gladiolus och låt dem övervintra i lådor och kartonger fyllda med höstlöv, tills det är dags att plantera ut dem igen till våren. (TT)