– Att bo tillsammans har inte bara ekonomiska fördelar, som att man kan dela på kostnaderna i hemmet. Att dela på verktyg, fordon och inköp tär också mindre på jordens resurser vilket blir allt viktigare för många att ta hänsyn till, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Hur mycket pengar man sparar genom att gå från singelhushåll till ett sambohushåll kan variera kraftigt, mycket beroende på att boendekostnaderna kan skilja sig från fall till fall. Enligt Konsumentverkets Koll på pengarna halveras nästan hushållskostnaderna där beräkningen är gjord på en bostadshyra på 5 140 kronor.

Det finns dock en del att tänka på innan man går in i ett sammanboende, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande inför Alla hjärtans dag.

Artikelbild

– Glöm inte att prata om ekonomin innan ni flyttar ihop. Särskilt om ni har olika ekonomiska förutsättningar och vanor är det här jätteviktigt. Kom överens om hur ni ska fördela hushållets utgifter mellan er och sätt upp gemensamma sparmål till era drömmar. Att planera för en gemensam framtid, även ur en ekonomisk aspekt, kan till och med stärka kärleken, säger Emma Persson.

Här är några av tipsen som förmedlas:

1. Komplettera med ett samboavtal: Om någon flyttar in till den andres bostadsrätt och inte äger halva lägenheten bör ni göra klart hur utgifter för amorteringar och räntor ska fördelas.

2. Gör en budget: Kom överens om hur kostnaderna ska fördelas.

3. Försäkring: Teckna en hemförsäkring som gäller för er båda.