– Spegeln är ett titthål in i vår tid – och en historisk tid, det är det som är så coolt. Det är ett ganska vardagligt föremål som man kan spåra långt tillbaka, säger Marie Steinrud, doktor i kulturhistoria vid Stockholms universitet.

Sagans värld är fylld av kända speglar. Vem minns inte styvmoderns vredesutbrott när spegeln förråder henne och säger att Snövit är vackrast i landet? Eller Narkissos i den grekiska mytologin som förälskar sig så djupt i sin egen bild att han inte kan sluta titta (det hela slutar inte bra).

I våra hem har spegeln seglat upp som en av de hetaste stjärnorna på inredningshimlen. Förr var den ett exklusivt lyxföremål och ett sätt att reflektera ljus i mörka slottsgångar, i dag har den en självklar plats i varje bostad.

Artikelbild

| En stor guldspegel kan bli ett vackert inslag som lyfter ett helt rum. Stora speglar reflekterar dessutom mycket ljus.

– Spegeltrenden har exploderat. De runda speglarna ser man i praktiskt taget varenda hem. Det finns nog inget som är så populärt i Sverige i dag, säger Maria Ljungström, som bor i Göteborg och driver bloggen inredningsvis.se.

– Jag skulle säga att trenden kom för tre, fyra år sedan. Därefter har den bara eskalerat och man hittar nya sätt att placera speglarna på. Skillnaden mot förr är att man då mest hade speglar i badrum och hall, i dag har de blivit mer som tavlor. Många placerar en stor spegel i stället för ett konstverk ovanför soffan.

Själv äger Maria Ljungström ingen rund spegel, däremot står en stor, guldfärgad pjäs i hallen.

– Jag älskar stora guldspeglar, jag tycker att de är otroligt vackra och passar överallt. Äldre guldspeglar matchar bra i ett modernt hem, det blir en snygg balans mellan gammalt och nytt. Man kan ställa en guldspegel mitt på vardagsrumsgolvet för att reflektera ljus i rummet.

Artikelbild

| Genom att placera en spegel bredvid sängen kan man reflektera ljuset från läslampan.

När hon trendspanar framåt är speglar med mönster hett, liksom ramar i silver och andra metaller. Och så är spegelväggen under stark uppsegling.

– Och då pratar vi inte om de man hade på 1980-talet när man klistrade upp likadana speglar bredvid varandra, utan en mix av olika former. Det är jättehäftigt och blir fint tillsammans med moderna tavlor. Men ska du göra en spegelvägg ska det nog vara ganska avskalat i rummet i övrigt. En murrig, storblommig tapet kanske inte passar så bra till, säger Maria Ljungström.

Artikelbild

| Den klassiska solspegeln kan också bli snygg som en del av en spegelvägg, tipsar bloggaren Maria Ljungström.

Hon tipsar om att utnyttja spegeln för att öka känslan av rymd i ett rum.

– Enligt feng shui ska man inte inreda med speglar i sovrummet eftersom det kan göra en rastlös, men jag är emot regler. Gå på känsla! Har man en liten yta tycker jag att man kan använda speglar för att förstora.Varför tror du att vi speglar oss?

Artikelbild

| Runda speglar är hetare än hett.

– Jag tror att människan i grunden är ganska besatt av sig själv, men det var man redan på 1700-talet. Den spegeltrend som råder nu tror jag handlar mer om att vi tycker att det är snyggt.

Man kan tänka sig att Marie Antoinettes klänningstyg frasade mot golvtiljorna i 1700-talets Frankrike när hon gled genom den 73 meter långa, guldbeklädda spegelsalen i slottet i Versailles. Med 13 meter i takhöjd och 357 speglar är det kanske världens mest berömda hyllning till spegelkonsten. Rummet stod färdigt år 1684 när "solkungen", Ludvig XIV, regerade, och var ett sätt för de franska tillverkarna av spegelglas att utmana den tidens venetianska monopol på spegeltillverkning.

Artikelbild

| Runda speglar är hetare än hett.

– Versailles har varit stilbildande. Karl XI:s spegelgalleri på Stockholms slott är ett bra exempel på hur vi i Sverige använder Frankrike som modemodell, säger Marie Steinrud.

Men utanför slottsmiljöerna och samhällets bättre bemedlade klasser kunde man bara drömma om att äga något så dyrbart.

Artikelbild

| "De runda speglarna ser man i praktiskt taget varenda hem. Det finns nog inget som är så populärt i Sverige i dag", säger inredningsbloggaren Maria Ljungström som driver Inredningsvis.se.

– Spegeln var länge en statussymbol, en lyxartikel som var väldigt kostbar. De var en maktmanifestation som visade att man hade råd att lysa upp tillvaron, på samma vis som vi kanske använder bilar och klockor för att positionera oss i dag, säger Marie Steinrud.

I takt med den tekniska utvecklingen blev det både enklare och billigare att tillverka det reflekterande glaset.

Artikelbild

| Varför inte skapa en vägg av speglar i stället för en tavelvägg?

– Ju mer tekniken utvecklades, desto större kunde speglarna bli och när industrialismen kom på 1800-talet förlorade de sin unika roll som statusmarkör i samhället. Men spegeln brukade ha en prominent plats i hemmet och de är tidstypiska, man ser vilken period de tillhör, säger hon.

I Marie Steinruds egen bostad finns en enda spegel och den hänger i badrummet. Om hon måste utse en favorit går inte förstapriset till det franska barockslottets grandiosa uppvisning, utan något betydligt enklare.

Artikelbild

| Maria Ljungström i Göteborg driver den populära heminredningsbloggen inredningsvis.se och har också över 19 000 följare på Instagram.

– Jag skulle välja en kladdigt målad, vit pigtittare. Den kom i slutet på 1800-talet och var inte så dyr så pigorna hade råd att skaffa den. Pigtittare är ett nedsättande ord, man tänkte att den var bonnig. De tillverkades ofta på landsbygden och hade en enkel låda så att man kunde ha lite privatliv. Pigtittaren säger mycket om klasskillnader och vår kulturhistoria, säger Marie.

Maria Ljungström tror inte att dagens spegeltrend på något sätt är på väg att mattas av, snarare tvärtom.

– Med Instagram tror jag att vi automatiskt kopierar varandras hem och spegeln är här för att stanna. Det kommer bara att bli större.Är det något man ska undvika?

– Ja, slå inte sönder spegeln för då får du sju år av olycka, säger Maria och skrattar.