Det framgår av två färska rapporter från Boprisindikatorn respektive Mäklarpanelen.

Boprisindikatorn, som tas fram av Demoskop på uppdrag av SEB, stiger kraftigt i augusti. Nu tror 49 procent på stigande priser det kommande året, en ökning med 7 procent sedan juli. Än färre tror också på en nedgång, från 29 till 23 procent.

"Hushållens förtroende för bostadsmarknaden är på väg tillbaka ... Samtidigt är många fastighetsmäklare, ekonomer och andra bedömare mer tveksamma inför höstens prisutveckling och det kan vara för tidigt att blåsa faran över", skriver Jens Magnusson, privatekonom på SEB, i en kommentar.

I Fastighetsmäklarförbundets Mäklarpanelen är det fler mäklare som tror på prisuppgång än nedgång, från 27 procent till 33 procent. Andelen som tror på nedgång har minskat till 20 procent (tidigare 27 procent). Merparten tror alltjämt på en stillastående marknad (47 procent, liksom i juli).

– Nu sätter hösten igång och då brukar marknaden börja röra på sig igen. Vi har fortsatt stort utbud på bostadsrätter, större än samma period tidigare år. Vi har amorteringskrav som ställer höga krav i kombination med bankernas hårdare krav, men vi får inte glömma att vi samtidigt har en stark sysselsättning, bostadsbrist på många håll och låga räntor. Det är också valår och vi har länge efterfrågat ett omtag av hela bostadspolitiken avseende till exempel amorteringskrav, ränteavdrag, flyttskatt etc. Det blir en spännande och intressant höst, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet i ett pressmeddelande.