Det började med en farmor på besök. Stina Lodén, som är uppväxt i Skåne, fick varje påsk besök av Signe från Stockholm. Med sig i bagaget hade hon alltid ett stickprojekt, och det blev en påsktradition för Stina, hennes mamma och farmor att sticka tillsammans.

– Jag har alltid känt en slags ro i den typen av handarbete, och eftersom jag var ganska blyg som barn så fick stickningen bli min trygga och kreativa bubbla, berättar Stina Lodén.

Stinas handarbetsintresse ledde för tre år sedan till att hon också startade en blogg, Stinas trådar. Där berättar hon om alla typer av textila trender, nyheter och tekniker, och hon märker ett ökande intresse för att arbeta med händerna.

Artikelbild

Stickning och virkning ökar i popularitet igen.

– Förutom rena textila trender blir hantverket i sig viktigare, många företag lyfter fram välarbetade detaljer på sina produkter alltmer. Sedan finns det också en tydlig koppling till mindfulness, att göra saker med händerna och att försöka hitta tillbaka till ett långsammare liv. Där passar handarbete väldigt bra in, säger hon.

Stina Lodén drar paralleller till ett allt snabbare snurrande samhälle med många sjukskrivningar på grund av utmattning.

– Det är bevisat att vi mår bra av att arbeta med händerna, så jag tror handarbetet har en naturlig plats så länge vi håller ekorrhjulet igång i samma takt som i dag. Det finns också en enormt stor grupp människor som alltid handarbetar, så när det väl blir trendigt märks det väldigt snabbt utåt.

För Stina Lodén är det viktigt att inte knyta handarbetet till prestation, att det aldrig blir något hon känner krav kring. Därför väljer hon också oftast bort att sticka och virka efter beskrivning.

Artikelbild

| Det finns många olika sorters garn att välja bland för sitt stickprojekt, i alla prisklasser.

– Jag provar mig hellre fram, för mig finns det en poäng i att inte veta hur det kommer att sluta. Jag kan absolut sticka efter avancerade mönster, men dels är det lite tråkigt att redan från början veta hur slutresultatet kommer att se ut, dels känns det som att man gjort fel om man gör en miss någonstans.

Sociala medier har på många sätt revolutionerat handarbetet. Förutom att nätet numera är fullt av inspirerande kreatörer som visar upp sina alster i bloggar och på Instagram finns det också videoklipp på Youtube där man kan lära sig olika tekniker och Facebookgrupper med likasinnade att be om råd.

Artikelbild

| Hemifrån radhussoffan i Lund bloggar, stickar och virkar Stina Lodén. Bloggen "Stinas trådar" handlar om inredning, handarbete och trender.

Hon nämner också att stickning syns alltmer i det offentliga rummet. På Malmö central samlas en grupp och stickar en gång i veckan, och den 9 juni i år är det dags för World Wide Knit in Public Day, där målet är att så många som möjligt ska ta med sig stickningen ut. (TT)