Det finns flera fällor att gå i när man som student är på jakt efter bostad i Uppsala. För många blir enda alternativen att hyra i andra hand eller hyra in sig som inneboende.

– Det vanligaste som hyresgäster som hyr i andra hand vill ha råd om är att man betalat överhyror eller inte får tillbaka sin deposition när hyrestiden löpt ut, säger Martin Hansson från Hyresgästföreningen i Uppsala som den den här dagen fanns på plats vid Blåsenhus tillsammans med Anja Andersson från HUS, Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder, för att svara på frågor från studenter.

Det är inte ovanligt att desperata nyblivna studenter betalar 8 000 kronor i månadshyra för ett studentrum i andra hand, där den egentliga hyran är runt 3 500 kronor.

– Om man hyr möblerad hyresbostad i andra hand är ett påslag på 10-15 procent av hyran tillåtet. Inte mer, upplyser Martin Hansson.

När väl hyrestiden löpt ut händer det även att uthyraren vägrar betala tillbaka depositionsavgiften som inte sällan är på tre månadshyror.

– Ofta hittar man på ett onödigt slitage på bostaden för att slippa betala tillbaka depositionen.

Om man hyr in sig som inneboende poängterar Martin Hansson att det är viktigt att skriva avtal om vad man ska betala för och vad man har rätt att använda i bostaden, allt ifrån förbrukningsartiklar till olika abonemang, till exempel el och internet.

– Försök alltid att träffa den du ska hyra in dig oss innan och gå på din första känsla. Känns det bra brukar det gå bra. Man ska ju stå ut med varandras vanor och ovanor en tid, säger Martin Hansson.