Är du den som glömmer att vattna och ogillar att dalta med dina växter? Då är suckulenten krukväxten för dig. Tålig och trogen tronar den i fönstret, grön och tacksam för det lilla.

– Jag tycker att suckulenter är fantastiska. Jag jobbar mycket och har inte tid att gå och smådutta med växterna. Jag har gärna växter som klarar sig själva ett tag eftersom jag tycker om att resa, säger Jacob Nilsson, som är växtexpert på Blomsterlandet.

Suckulenter finns i massor av färger och former, gemensamt för dem alla är att de lagrar vatten i sina knubbiga blad eller stammar och därför är relativt okänsliga mot uttorkning. Jacob Nilsson gillar möjligheten att kombinera färger och former.

Artikelbild

| Kom ihåg att suckulenten faktiskt behöver vatten – om än inte lika mycket som andra växter. Se till att den torkar upp ordentligt mellan vattningarna, och ge hellre för lite än för mycket.

– Jag gillar att skapa stora kontraster. En del suckulenter har ett vasst utseende, medan andra har en rundare eller ovalare form på bladen. Färgerna varierar från gråa och rosaröda toner till grågrönt och klargrönt, säger han.

Att suckulenter är poppis just nu är tydligt för var och en som öppnar en inredningstidning eller kikar på en blogg – och det är också tydligt i blomkedjans försäljningssiffror.

– Trenden är att de gamla sorterna kommer tillbaka. Det är inte alltid nyheterna som säljer mest. Klassiker som porslinsblomma, svärmorstunga, aloe vera eller olika typer av peperomia är alltid uppskattade, säger Jacob Nilsson.

En annan eftertraktad gammal goding är trekantseuphorbia, även kallad ”High Chaparall”, som ser ut som en klassisk kaktus trots att den är en suckulent. Flerfärgade blad har vi sett länge i de trendkänsligas fönster.

Artikelbild

| Det är lättare att rädda en suckulent som har fått för lite vatten än en som fått för mycket.

– Många suckulenter har flerfärgade blad, som kalanchoe, 'Hotlips', som är släkt med våreld eller höstglöd och får stora blad med rosaröda kanter.

Suckulenternas popularitet hänger ihop med att de är tåliga och lättskötta.

Artikelbild

| Det är lättare att rädda en suckulent som har fått för lite vatten än en som fått för mycket.

– Det säljs många tropiska växter som inte mår så bra på vintern när det är mörkt och luften torr. När de gulnar och börjar tappa blad av stress står suckulenterna där och trivs och grönskar.

Men även om de är lättskötta är de inte odödliga.

Artikelbild

| Den söta echeverian med sina rosettformade blad är fina i ett arrangemang till jul.

– Man kanske har testat många olika sorters växter, men inte fått dem att trivas, och tänker att man ska satsa på suckulenter som klarar att kontoret är stängt i några veckor. Man hjälps åt att vattna och snart börjar växterna se gula ut. Då vattnar man oftare och till slut dränker man växterna.

Blir de för torra går de oftare att rädda än om de har fått för mycket vatten.

Artikelbild

| Porslinsblomman, 'Hoya carnosa', är åtråvärd bland krukväxttokiga. När den blommar doftar den ljuvligt!

Det viktigaste är att man låter jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Även när det gäller näring är suckulenten anspråkslös.

– Plantera den i såjord eller kaktusjord som är mager och sandig, då får rötterna tillgång till syre men inte för mycket näring. Under det ljusa halvåret kan man ge dem lite svag blomsternäring, tipsar Jacob Nilsson.

Artikelbild

| Porslinsblomman, 'Hoya carnosa', är åtråvärd bland krukväxttokiga. När den blommar doftar den ljuvligt!

– Novemberkaktusen och andra suckulenter som blommar kan få en femtedel av en vanlig dos när knopparna börjar komma.

I arrangemang blir suckulenterna ett effektfullt inslag och de kommer bäst till sin rätt när man blandar olika sorter.

Artikelbild

| Aloe vera är en klassiker bland suckulenter. Den sticker ut lite med sitt kaktuslika utseende och används bland annat i hud- och hårvårdsprodukter och i dryck.

– Jag gillar när det finns variation i höjd, färg och struktur. Kombinera till exempel höga kaktusar med lägre suckulenter. Till jul blir de ett fint inslag i julgruppen. Den lilla echeverian som är rosettformad passar jättebra i jularrangemang. (TT)