Svårt att kunna spara till nya bostaden

Att spara halva barnbidraget i 18 år räcker inte för att barnen ska ha råd med kontantinsats för en bostad i Uppsala.

Även om man som föräldrar lägger undan en ganska stor summa varje månad är det svårt att få i hop tillräckligt för kontantinsatsen till barnets första lya.

Även om man som föräldrar lägger undan en ganska stor summa varje månad är det svårt att få i hop tillräckligt för kontantinsatsen till barnets första lya.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bolån2019-09-25 19:30

Det är Skandia som i sin nya rapport "Sparande utan bostad" räknat på hur långt ett mångårigt sparande räcker när det är dags att köpa sin första bostad. Ett månatligt sparande av halva barnbidraget i 18 år räcker inte till den genomsnittliga kontantinsatsen i 15 av 25 undersökta städer, däribland Uppsala.

– Vikten av att spara tidigt till sina barn ökar när bostadsmarknaden ser ut som den gör i dag. I Uppsala har bostadspriserna stigit under de senaste fem åren och det krävs hundratusentalskronor för att överhuvudtaget få möjlighet att få ett bolån. Vår rapport visar att man behöver sätta av en större summa pengar varje månad under lång tid för att få en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. Man ska också komma ihåg att alla faktiskt inte har råd att spara så mycket som krävs för att kunna köpa en första lägenhet, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank, i ett pressmeddelande.

I räkneexemplet för Uppsala är priset drygt 2,1 miljoner kronor för ett lägenhet på 42 kvadratmeter. Kontantinsatsen som då krävs för att kunna få lån hos banken är på över 320 000 kronor, vilket innebär att det inte räcker med att spara halva barnbidraget i 18 år. I dag är barnbidraget 1 250 kronor och i Skandias exempel räknar man med en årlig tillväxt på drygt 4 procent på sparkontot. 

Om man däremot sparat hela barnbidraget till det framtida boendet skulle det räcka till kontantinsatsen för Uppsalalägenheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!