VARFÖR SER BLADEN KONSTIGA UT?

Fråga: Jag har en fredskalla som jag köpte för en månad sedan ungefär. Nu såg jag att den ser alldeles konstig ut på bladen. Brunfärgad, nästan lite glänsande över större delen av bladytan. Och nedtill gulnar den. Trots detta ser den inte ledsen ut, utan är tät och fin.

Jag har ytterligare ett exemplar som jag har haft i ett år ungefär och även den håller på att gulna och får en konstig färg på bladen. Vad är det som händer och vad kan jag göra, tror du? Den har inte fått för mycket näring, det vet jag kan vara ett problem annars. Jag har haft fredskallor under många år och aldrig sett det här tidigare.

Artikelbild

| Fredskallan är känslig för solljus.

Anna

Svar: Fredskalla är verkligen en trevlig krukväxt. Den behöver jämn vattning och trivs inte i gassande sol. Skadorna som din bild visar tror jag är fysiologiska och alltså inget angrepp av skadegörare. Kan du ha placerat den för soligt i somras? Då är det brännskador av solen. Den ska inte stå mitt i ett söderfönster annat än mitt i vintern. Vattna lagom, den ska inte stå i vatten men inte heller torka ut för kraftigt. Fredskalla är en bra indikatorväxt om du behöver vattna i ditt krukväxtfönster: den hänger tydligt som en disktrasa när det är dags ta fram vattenkannan. Ge försiktig kontinuerlig näringslösning enligt promillemetoden. Det är bara att testa sig fram, det kan bli bättre när fredskallan vant sig med dig.

LÄS OCKSÅ: Så skyddas fruktträden i vinter

KAN JORDEN SPARAS?

Artikelbild

| Tomatplantans jord kan återanvändas.

Fråga: Kan man spara jord från årets tomatodling i balkonglådor till nästa säsong eller är den så att säga uttjänt och bör kastas?

Lennart Åkesson

Artikelbild

Svar:En mycket bra fråga. Jag återanvänder all jord som jag odlat friska växter i under växtsäsongen. Om dina tomatplantor varit pigga ska du alltså såklart återanvända jorden till nästa års odlingar. Det är bra om jorden får utsättas för vinterns minusgrader, ta alltså inte in den. Det bästa är att cirkulera jorden så att du inte odlar samma växtslag år från år, detta för att undvika jordburna sjukdomar.

JAG GLÖMDE GÖDSLA SPARRISEN

Fråga:Jag glömde gödsla sparrisen som man ska direkt efter midsommar i år. Hur ska jag göra för att den ska växa sig kraftig nästa år ändå?

/Sparrisodlaren

Svar: Växtnäringsämnet kväve som gynnar tillväxt ska inte tillföras någon växt som ska övervintra ute efter början/mitten av augusti. Så alltså får du vackert vänta med att gödsla till i vår. Jag tänker att du kan lägga på gräsklipp direkt i vår när du får tillgång till det, samt vattna rikligt i samband med att sparrisen skjuter sina skott i vår.

LÄS MER: Därför faller bladen av på hibiskusen

KAN GRANEN RÄDDAS FRÅN UTTORKNING?

Fråga: Jag har en stor gran hemma som inte ser så frisk ut efter sommarens torka. Går den att rädda med någon sorts gödsling eller liknande? Vore trist att behöva fälla den.

Andreas

Svar:Det var trist att höra att granen inte klarat av torkan. Jag tror det är svårt att få den att piggna till, men det är alltid värt ett försök om den har en central placering på din tomt. Ta bort all eventuell gräsmatta med en radie på cirka tio meter ut från stammen. Så så kallad gröngödslingsgröda (färdiga fröblandningar finns att köpa) kring hela granens rotområde. Vänd ner gröngödslingen försiktigt på senhösten. Vattna rikligt nu och även i vår. Tänk på att de flesta träd har ett utbrett rotsystem där vatten och näring tas upp långt ut från stammen, så vattna inte närmast utan i en vid cirkel utanför.

Har du också en trädgårdsfråga? Mejla bostad@unt.se och skicka gärna med en bild.