Vi står uppe på taket på det sex våningar höga bostadshuset. Vinterdagen är mild. På ena sidan har man utsikt över Uppsala och Domkyrkan. På övriga sidor breder skogen ut sig tillsammans med Uppsalas nyaste bostadsområde – Rosendal. Här har Perry Segerqvist, My Huhta och 12-åriga Love bott sedan i juni förra året.

Och huset kunde inte passat den träningsintresserade familjen bättre.

För utsikten är inte det mest spektakulära med Inspiration Rosendal, som inte utan anledning kallas för ”träningshuset”. Här på taket löper en 200 meter lång kuperad löparbana, som nu är snötäckt och har fungerat som skidspår under vintern. Här finns också en inhägnad plan för streetbasket och i en av den triangelformade byggnadens spetsar ligger ett gym på alla sex våningar.

Artikelbild

| Ljust och luftigt. Matsalen är inspirerad av japansk minimalism och rymd.

– Det är ett nytänk som vi uppskattar, med fokus på att människor ska aktivera sig på gemensamma ytor, säger Perry Segerqvist.

Han flyttade till Uppsala från Stockholm 1991 och har sedan dess blivit en träningsprofil i staden. Han drev först kampsportsklubben Chikara och har själv tävlat i kampsport under många år, och fått en lång rad utmärkelser. 2005 startade han Uppsala kick/thaiboxning, numera Perry’s gym som ligger i centrala Uppsala, också det med fokus på kampsporter.

Träningsintresset har han gemensamt med sambon My Huhta, som förutom sitt arbete som avdelningschef på Akademiska sjukhuset också är träningsinstruktör på Actic. Paret bodde tidigare på Döbelnsgatan, men kände i våras att det var dags att flytta vidare.

– Det var Perrys lägenhet från början. Vi har varit tillsammans i två år och ville ha något som var bådas. Jag fick syn på det här huset innan det ens var byggt och tänkte att där skulle man bo, säger My Huhta.

Artikelbild

Läsfåtöljer. Det lilla sällskapsrummet får ljus från fönstret som går från golv till tak.

Vi flyttar in – del 1: Melinas första egna lägenhet

Vi flyttar in – del 2: Tvillingfamiljens nya hem

Artikelbild

Utsikt från skidspåret. Hela familjen njuter av utsikten uppe på ”träningshusets” tak. Löparbanan används just nu som skidspår.

Ett aktivt, socialt och kreativt liv var ledorden för bygget av Inspiration Rosendal och samma filosofi tycks finnas i hela det groende bostadsområdet. Här finns exempelvis arenan Usif med tennisbanor, baskethall och squashbana. Utomhus finns även där tennisbanor, padelbanor och en aktivitetspark. Det planeras också för ett Rosendals torg med saluhall, bibliotek, restauranger och två idrottsplaner, varav den ena ska rymma 600 personer.

– Det är väldigt bra för barnfamiljer med mycket aktiviteter som pågår hela tiden och flera restauranger. Det är ett levande område och otroligt bekvämt, allt man behöver finns här, säger Perry Segerqvist.

Artikelbild

Sovloft. Det 14 kvadratmeter stora loftet skapar ett extra rum. Här bor 12-åriga Love.

Inspiration Rosendal består av 344 designade lägenheter på mellan 27 och 90m, de flesta ettor. Perry, My och Love bor i en av husets större bostäder: en tvåa på 65 kvadratmeter med 14 kvadratmeters loft, där Love har sitt rum. Den ger dock ett betydligt rymligare intryck, vilket kan bero på takhöjden som mäter fyra meter och fönsterpartiet i massivt lärkträ, som löper ända från golvet upp till sovloftet vilket ger ett stort ljusinsläpp.

– När vi var här och tittade föll vi direkt för höjden och ljuset och kände att här ville vi bo, säger Perry, medan My bjuder på specialkaffe som ska innehålla mängder av antioxidanter.

Artikelbild

| Högt i tak. Alla lägenheter i Inspiration Rosendal har fyra meter högt i tak. Här trivs Perry Segerqvist, My Huhta och Perrys son Love.

Läs mer: Klara trivs i nya Rosendalsområdet

Golven är i askparkett och väggarna vita, och den ljusa och luftiga känslan förstärks av inredningen som också går i vitt. I varje rum brinner stearinljus. Bryter av mot det vita gör en gigantisk vas med röda och vita rosor och en stor strandkastanj.

Artikelbild

Arvegods. Byrån är arvegods som My målat om i vitt.

– När vi flyttade hit tänkte vi att vi inte skulle ha en massa prylar. Det skulle vara ljust och mycket växter, sådant som gör att man mår bra. Vi har tänkt funktion och bekvämlighet, lite japanskt. Till exempel har vi inga mattor för att det ska vara lätt att städa, säger My.

I det lilla sällskapsrummet står två fåtöljer med varsin fotpall och mellan dem en stor naturmålning av Uppsalakonstnären Burt Olsson. Någon tv finns inte. Däremot en hög trave böcker.

Artikelbild

Symbolik. Perry Segerqvist och My Huhta väljer personlig utveckling i stället för tv.

– Vi fokuserar mycket på personlig utveckling och läser hellre än ser på tv. Just nu blir det mycket böcker om barn och förlossning, säger My som väntar parets första gemensamma barn i juni.

Men redan nästa år får de säga adjö till sin fina lägenhet. De hyr den nämligen i andra hand av självaste husarkitekten Mikael Ahrbom, som står bakom de flesta av Rosendal fastigheters projekt, och som själv planerar att flytta dit vid senare tillfälle. Men Perry och My flyttar inte långt. De har köpt en trea med loft i det nya bostadshuset Grindstugan som ligger bara ett stenkast bort och har inflytt nästa vår. Liksom Inspiration Rosendal kommer lägenheterna att vara ljusa med högt i tak, och på taket en grönskande terrass med möjligheter för samvaro och odling.

Artikelbild

Sovrum. Sovrummet har mycket ljusinsläpp, men tjocka mörkläggningsgardiner till natten.

– Men helt lätt blir det nog inte att flytta. Vi trivs väldigt bra här, och kommer nog att jämföra nästa bostad med den här, säger Perry Segerqvist.

Tipsa oss!

"Vi flyttar in" är en artikelserie om våra nya grannar. Läs tidigare artiklar i serien på unt.se/bostadsguiden. Tipsa oss om andra som flyttat in. Mejla redaktionen på bostad@unt.se.