Öppna Instagram och klicka på valfritt inredningskonto. Står det en fiolfikus där på vardagsrumsgolvet? Tänkte väl det. Gröna växter i inredningen är helrätt – särskilt fikusar. Hetast av dem alla är den ståtliga fiolfikusen.

– Det pågår absolut en fiolfikusboom just nu. Den är så tydlig i sin form. I en inredningsbild är det ofta mycket som händer och en växt med stora blad lugnar ned intrycket. En benjaminfikus däremot burrar till det ännu mer, säger Linda Schilén.

Hon är trädgårdsmästare och författare till nyutkomna ”Älskade krukväxter” (Ordalaget bokförlag).

Artikelbild

| Det här fikusträdet, ståligt och trendigt som inredningsdetalj, är bara en av omkring 800 fikusarter. Fikusens status förändras över tid – just nu är den helrätt!

Även om fiolfikusen står högt i kurs ska man inte glömma de andra sorterna. Fikussläktet är varierat och omfattar ungefär 800 arter, spridda över världen i tropiska och subtropiska områden.

– Min favorit är pillerfikusen – bara namnet – så pillerilligt! Jag har en förkärlek för växter med runda blad, jag är inte så förtjust i spetsiga, vassa som nästan kännas aggressiva. Pillerfikusen får också små frukter som är alldeles runda, säger Linda Schilén.

Hon tror att en anledning till fikusens popularitet är att många sorter går att driva upp till små träd.

– Det är trendigt att ha träd inomhus, det är något många efterfrågar. Har man inga bra fönsterbrädor kanske man inte vill ha 53 små saintpaulior, utan hellre tre stora exemplar som blir som en växtskulptur. Då passar de mindre träden bra.

Artikelbild

| Linda Schilén, trädgårdsmästare.

LÄS MER: Så får du koll på krukväxterna

Fikusen är ingen krävande växt. Den är snäll och tillåter till och med att man glömmer bort den emellanåt. Som med alla växter kan man titta på klimatet där den växer vilt för att förstå hur den vill bli behandlad.

Artikelbild

| Fönsterfikusen finns med helgröna eller marmorerade blad. De tål solen bättre än många av sina artfränder.

– Duscha den gärna då och då eftersom den tycker om fukt. Men den klarar också att torka upp ibland, den är van vid torrperioder. Den tycker om värme, men klarar 16–18 grader under viloperioden, säger Linda Schilén.

Fikusen vill gärna stå en bit in i rummet och inte i gassande sol.

Artikelbild

| Duscha bladen ofta så trivs fikusen, som stammar från tropiska och subtropiska klimat.

– Det gör att en större fikus passar bra som rumsavdelare. Men det finns också sorter som klarar av mer sol, till exempel pillerfikusen. En fönsterfikus kan man också gärna placera längre fram.

LÄS MER: Därför ramlar bladen av på hibiskusen

Artikelbild

| Med en 'Ficus carica' kan du få egna fikon – i kruka eller på friland.

Precis som de flesta krukväxter vill fikusen ha näring under den aktiva säsongen – det vill säga under den ljusa tiden från mars till september.

– Välj antingen en lagom dos varje gång du vattnar, eller långtidsverkande näring mer sällan. Använd näring för gröna växter, inte blommande, eftersom den innehåller en aning mer kväve som ökar växtkraften.

Artikelbild

| ”Älskade krukväxter” av Linda Schilén.

Linda Schilén har såklart en fiolfikus hemma – men inte på vardagsrumsgolvet.

– Jag har den placerad på mitt nattygsbord, det är så fint att ligga under de stora bladen. I ett sovrum där man har mycket tyger bildas det massor av damm. Det landar på bladen som man sedan kan putsa av vilket ger en bättre inomhusluft. (TT)