Johanna och Johan Blumenthal letade länge efter rätt hus att köpa men när de inte hittade något bestämde de sig för att bygga ett nytt i stället. De hittade snabbt tomten de ville ha i Dalby utanför Uppsala, men det tog över ett år innan den blev deras och ytterligare 18 månader senare av byggande innan huset var redo att flyttas in i.

– Vi är båda från söder om Uppsala och ville ha ett hus och en ganska stor tomt där vi känner oss hemma. Vi letade efter befintliga hus i cirka två år men hittade inget som passade och sedan dök det här upp, säger Johan Blumenthal.

När paret köpte marken fanns bara ett torp som den tidigare ägaren arrenderade ut som sommarbostad. Men de såg möjligheterna och potentialen i tomten och ett decennium senare kan de se tillbaka på en lång resa av planering, byggande och inredning.

Artikelbild

| Johanna har målat flera möbler i huset, bland annat bordet på bilden, och många burkar vit färg har gått åt.

– Allting tog väldigt mycket tid men när man är uppe i det så kör man bara på och det har varit väldigt roligt. Vi hade delad entreprenad så det var mycket att sätta sig in i och alla beslut var inte så roliga att kolla upp. Vi gjorde ett aktivt val i att vara väldigt involverade i allting och hade även mycket hjälp från leverantören av huset, säger Johanna.

Valen var många inför och under husbygget och paret var inblandade under hela processen för att skapa ett så kärt hem som möjligt. De var ute och kollade till huset i stort sett varje dag under bygget och såg bitarna komma på plats en efter en samtidigt som de själva byggde garage på tomten.

– Det var lite svalt när vi flyttade in eftersom bergvärmepumpen var försenad men det var jättehärligt så klart att kunna flytta in. Vi visste från början ganska väl hur vi ville att huset skulle se ut men tog ändå in offerter från tre olika husleverantörer. Det fanns ett liknande hus i Enköping som vi utgick från men ändrade lite eftersom vi bland annat ville ha ett stort kök, säger Johan.

Att inreda huset var inte svårt eftersom Johanna och Johan hade en färdig bild av hur de ville att det skulle se ut. Många loppisfynd och köp via olika internetsajter som gjorts genom åren samlades i huset tillsammans med bland annat arvegods och möbler eller föremål som nära och kära har gjort. De bestämde sig även för en färgskala och utgick från den i de olika rummen.

Artikelbild

| I allrummet tillbringar Johan och Johanna Blumenthal mycket tid och tänder gärna kakelugnen när det är kallt ute.

– Vi ville ha en gammal stil som passar huset och det mesta var klart när vi flyttade in. Många frågade om det inte skulle bli svårt med alla val vid bygget såsom att välja tapeter och kakel, men de svåra valen var de större sakerna som vi saknade kunskap om, som exempelvis uppvärmning och ventilation, säger Johanna Blumenthal.

I trädgården kan de äta frukost, lunch och middag. Deras senast avslutade projekt är växthuset på 25 kvadratmeter som påbörjades när huset var färdigt och stod klart för tre år sedan. Förutom odling av bland annat tomater, paprika och vindruvor finns även sittplatser för tio personer.

Artikelbild

| Växthuset är främst byggt för odling och exempelvis växer tomat, paprika och vindruvor där. Paret gör bland annat egen sylt och marmelad av det som växer i trädgården.

– Efter huset fanns en trädgård att ta tag i och arbetet med den har pågått i nästan tio år. Det har varit allt från att schakta och sätta kantstenar till att fixa gräsmatta och gräva rabatter. Altanen var först ut och sedan kom trädgårdslandet och växthuset som vi verkligen är nöjda med, säger Johan.

Framöver finns planer på att renovera torpet som numera används för förvaring men det känner inte Johanna eller Johan någon brådska med. Det får ta den tid det tar, först ska de vila och njuta av huset och trädgården.

Artikelbild

| Johanna och Johan tillbringar mycket tid där i växthuset där de bland annat äter och har bjudningar.

– Det är alltid så skönt att komma hem från jobb eller något annat eftersom det är tyst och lugnt här. Vi har lagt ned mycket tid på huset och trädgården men det är vårt livsprojekt och vi tänker att vi ska bo här resten av livet, säger Johanna.