Det är SBAB som har tagit fram siffrorna tillsammans med sajten Booli. Övervikten för nybyggda bostadsrätter återfinns i 11 av 21 län.

Uppsala sticker ut allra mest, där fanns det i mars 1 745 nya bostadsrätter till salu och endast 699 begagnade. Andra län som upplever en stor skillnad är Örebro (716 respektive 372) och Kronobergs (155 och 371).

– På vissa orter har nyproduktionstakten varit mycket hög och marknaden har svårt att svälja alla lägenheter som kommer ut på samma gång. Den svajiga prisutvecklingen och faktiskt svårbedömda generella utvecklingen påverkar förstås nyproduktionen mer eftersom du investerar i något som ligger i framtiden. De långa processerna för nyproduktion påverkar på flera sätt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Undersökningen har gjorts på det antal bostadsannonser som varit aktiva under mars respektive september 2017. Det Inkluderar inte planerade bostäder men bostäder som är under uppförande och kan bokas.

En jämförelse mellan de två mätperioderna visar att flera län har fått ett ökat utbud nybyggt i mars jämfört med september, däribland Västra Götalands och Stockholms län. I Uppsala är siffrorna likvärdiga. Det var emellertid långt fler begagnade objekt ute på marknaden i höstas jämfört med mars i Uppsala.

Noterbart är att förändringen i utbud på nyproduktionsmarknaden är starkt kopplat till att många bostadsrätter kommer ut samtidigt, i ett nytt projekt eller i en andra etapp, menar Claudia Wörmann.