Av de nästan 800 bostadsrätterna som var utannoserade till försäljning under januari var 18,9 procent annonser som varit publicerade tidigare. Det visar en undersökning som bostadssajten Booli gjort. Det är den största andelen som uppmätts för Uppsala sedan Booli startade sina återkommande undersökningar och långt över genomsnittet för landet.

– Uppsala län är ett av de län som under januari hade den högsta andelen återpublicerade lägenhetsannonser – bara Värmlands län låg högre, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, och fortsätter:

– Utbudet har varit mycket högre än efterfrågan i Uppsala, det har helt enkelt inte funnits köpare till allt som varit ute under året. En förklaring kan vara att det blivit allt vanligare att sälja sin bostad innan man köper nytt – den som inte fått önskat pris under året har kunnat pausa sin försäljning för att prova på nytt senare. Det är det vi ser nu.

I januari 2016 var andelen återpubliceringar när det gäller bostadsrätter i Uppsala kommun 3,3 procent. Samma månad 2017 var det 9,2 procent och för ett år sedan 16,6 procent.

Tendensen är den samma över hela landet. Genomsnittet för samtliga bostadsannonser i Sverige har ökat från 4,7 procent år 2016 till 13,4 procent i år, visar Boolis siffror. Även det är den högsta andelen sedan man började mäta.

Genomsnittet för villor till salu i landet har inte ökat lika mycket. Från 7,6 procent 2016 till 11,7 procent i år.