Dunsarna ekar när armhävningar växlas med situps och knäböj i Gränbyskolans gymnastiksal. Det är fredagskväll, en oval bana har mätts ut med snöre och koner över parkettgolvet och kring vattenflaskorna i mitten av hallen står ett tiotal tjejer med färgglada rullskridskor.
– Det är girlpower liksom, säger Lisa ”Retardeadly” Johansson med tandskyddet kvar i munnen, när hon ska beskriva sporten.

Själv har hon spelat roller derby i ett och ett halvt år och är i dag både lagmedlem och tränare för Jackdaw City Rollers. Tränarrollen delar hon med fyra andra, en typisk lösning inom roller derbyns ”gör det själv”-anda.

Att som Lisa Johansson ha ett alter-ego är vanligt. Med glimten i ögat ska namnet helst visa på hur farlig man är eller innehålla en fyndig ordvits.
– Kom ihåg knäna! skriker hon när ringen blivit ett led och en tätt sammansluten klunga kör runt banan för att öva kommunikation.

På en bänk längs en av långsidorna sitter Alexandra Berggren och snörar sina rullskridskor med knallgröna hjul. Hjälm, armbågsskydd, knäskydd och handledsskydd spänns fast.
– Och har man inte tandskydd så får man inte vara med, säger hon och viftar med sitt.

När Jackdaw City rollers höll nya uttagningar för ett par veckor sedan räckte inte rullskridskorna till. Lisa Johansson kan inte förklara det ökade intresset, men hon tror att kombinationen kvinnodominans och tuff attityd lockar många.
– Jag tycker det är roligt med en hård sport där kvinnan är normen. Och jag tror inte alla skulle ha börjat spela om det inte vore en tjejgrej. I början ber folk väldigt mycket om ursäkt. Men det är skönt att komma över det och både kunna ge och ta tacklingar, säger hon.
Tuffheten medför emellertid vissa risker.
– En tjej fick faktiskt whiplash, men vi är väldigt noga med att alla ska ha skydd på sig. Samtidigt får man får inte vara rädd för skador, säger Lisa Johansson.

För att bli riktigt bra tror hon att envishet är nyckeln. Men innan ett lag får tävla i roller derby måste spelarna först uppfylla så kallade minimum skills, med andra ord visa att de kan spela utan att utsätta sig själva eller motståndare för fara. I dag har bara två av spelarna i Jackdaw City Rollers klarat provet.
– Målet är först och främst att ha kul och träna ihop. Men på sikt är det att komma igång och tävla.

Att hitta träningslokaler i Uppsala har däremot visat sig knepigt eftersom roller derby kräver utrymme och bra golv.
– Det är därför vi är här en fredagskväll. Men vi har försökt att göra det till en grej istället. Vi träffas och sen kan vi gå ut och ta en öl efteråt, säger Lisa.