Näjjje, nej. Sirius fixade det inte. Fotbollskvalet ledde till ett helt annat sorts kval och drömmarna om att nästa år få slippa harva i ettan (som ju egentligen är trean) och få spela med de näst största pojkarna Superettan (som egentligen är tvåan) gick upp i rök. Även om det kanske inte är så ”super” med näst högsta divisionen hade Sirius behövt ett avancemang för att Uppsala skulle bli en stad värd namnet.

Att vara bra i just fotboll är nämligen vad som krävs för att en stad i Uppsalas storlek ska kunna få fler än bara sportfånar att engagera sig i lagidrott. Jag har tidigare bott på mindre orter där mindre sporter som bordtennis och volleyboll samlat bygden, men det duger inte för Uppsala. Att Storvreta är bäst i både Sverige och Europa i innebandy är underbart för dem som bor i just Storvreta, men för flertalet av oss Uppsalabor förblir innebandy något som håller brandmän i form mellan eldsvådorna.

Men den som har åkt tunnelbana förbi Gullmarsplan strax före eller efter en Hammarbymatch, eller suttit i Pildammsparken i Malmö och sett hundratals ljusblåa fans promenera hem från en Malmö FF-match vet att fotboll kan engagera även storstadsbor.

Det är en klyscha värd att upprepa: fotboll spelas på varenda liten bakgata i hela världen. Oändligt många är de små killar och tjejer som drömmer om att bli fotbollsproffs. Till och med jag själv har i största hemlighet närt sådana drömmar, även om min fyra veckor långa fotbollskarriär i hemstadens stadsdelsfotbollscup blev allt annat än jag hade tänkt mig. Den första matchen av fyra fick jag gråtande avbryta strax före halvtidsvila då bollen träffade näsan och blodet började forsa. Den fjärde och sista matchen i karriären missade jag öppet mål. Nu inser jag att varken bollsinnet eller hungern efter seger räckte till för att göra mig till en bra fotbollsspelare.

Men trots att jag inte har ett skvatt själv att komma med på området anser jag att det är min rättighet som Uppsalabo att kunna få heja på ett lag i en av de högsta serierna. Annars kan jag lika gärna flytta till Örebro.