Vet du vad carpa betyder? Jag bara älskar det nya ”hittepå-verbet” som poppar upp allt oftare i min närhet. Att carpa. Att njuta i nuet. Kanske har de skavda vita träbokstäverna som bildat ”Carpe diem” på så många tavellister runt om Sverige de senaste åren till slut gjort verkan?

Själv har jag alltid legat i framkant med carpningen. Tar varje chans till njutning och skjuter gärna upp myndighetssamtal och tvångspyssel med blanketter. Varför göra något i dag som jag kan göra i morgon? Jag har svårt att förstå när vänner skippar en spontan middag på Plock för att gå hem och ha tvättstugan. De som blir upprörda när jag kör stekpannan i diskmaskinen för att spara tid till roligare saker. De som aldrig behöver tvätta ansiktet med Yes för att sminkborttagningen är slut. De som backar in i parkeringsrutan för att det ska bli lättare när de ska ut? Herregud, livet är för kort för att bry sig om petitesser. Man har bara inte råd att tacka nej till spontanbubbel och grönmusslor med sina vänner.

Pekfingrarna går över tangentbordet i ett helvetiskt tempo, jag mumlar och hånflinar åt dem som måste använda decilitermått och som aldrig tvättat trosor med Dove och nagelborste i duschen.
Sambon kommer hem från jobbet. Jag håller föredrag för honom om hur ospontana, tråkiga liv vissa människor lever.
– Men är det inte de som tar med sig lite musik och vin till i tvättstugan på fredagskvällen som är de riktiga livsnjutarna då? Frågar han.

Han har dödat hela krönikan. Han är en av dem. De praktiska. Han ställer en stor bal rivigt miljövänligt toapapper och åtta bättre flaskor rött på köksbordet. Bara för att vi ska ha hemma inför hösten.
Jag tycker nästan lite synd om honom, aldrig kommer han få uppleva adrenalinkicken av att hitta en oöppnad räkning någon månad för sent.  Aldrig kommer han få se fiskpinnarna ligga och sprattla i en vattenpöl i frysen, för att han glömt ringa och anmäla elen.

Men kanske är det som sambon säger, att man känner sig friare att vara spontan, att carpa, om man redan klarat av tvättstugetider, myndighetsblanketter och räkningar. Men herregud – det kommer ju nya hela tiden!