Hörnlokalen i korsningen Vaksalagatan-Storgatan har hyst många kaféer genom åren. Patrullen vet alltså inte alls vad de ska förvänta sig när de kliver in på nyöppnade Dwell café. Det är lunchtid och de indiska dofterna visar sig komma från en srilankesisk lunchbuffé. Buffén kostar 89 kr inklusive kaffe/te och innehåller helt skilda rätter olika dagar. Kul!

Varje gång
finns det minst två kötträtter, flera olika vegetariska alternativ samt olika exotiska smårätter och ett ordentligt salladsbord. En krämig aubergineröra med syltlök och rödlök är härligt god och len, medan fläskkotletterna i ostronsås har lite mer sting. Pumpagrytan är smakrik och fräsch. Här finns även papadum-bröd, små nudelknyten, kryddiga kycklinglår, kikärtsgryta med mera.

Allt smakar finfint och känns vällagat. Övrigt matutbud är huvudsakligen mackor och pajer. Tonfiskbaguetten (54 kr) är en ganska stor och matig macka med sallad och tsatsiki. Mängden tonfiskröra är generös, men smaken är inget särskilt.
En standardmacka.

Dwell café drar inte ner på ambitionerna vad gäller fikabrödet. Det allra medta är hembakt, och här erbjuds en hel del ovanligare sorter, många med inspiration från England, som hummingbird cake med ananas och banan (39 kr), med glass eller grädde. God bananstinn bit, utan alltför tydlig ananasnärvaro. Morotskakan (30 kr) med glass eller grädde måste vara stans godaste! Saftig och smarrig med lagom sötma i glasyren. Patrullen blir i det närmaste salig.

Artikelbild

| Frida Norén, bylinebild till blogg

Lyckoruset avtar inte när vi hugger in på saffranskakan (39 kr), segmjuk kladdkaka med kraftig chokladsmak täckt av ett lager saffransglasyr. Oväntad och vansinnigt lyckad kombination.

För den som vill ha något mindre finns bland annat ginger biscuits (5 kr), små tunna pepparkakor med smygande ingefärshetta.
Förutom bryggkaffet finns olika espressobaserade drycker, cappucinon för 29 kr är till exempel helt okej. Ett stort te-utbud finns också. Patrullen sätter med förtjusning i sig en Ceylom chai (37 kr) gjord på te och inte chaisirap, och riktigt god med mild kryddsmak.

Det är tydligt att Dwell café har höga ambitioner, och patrullen kan inte annat än applådera inställningen och hoppas att ägarna fortsätter i den här fina stilen och lyckas behålla sin höga kvalitet.

 

Artikelbild

| Café Dwell.

Dwell Café

Vaksalagatan 21  Tel 018-10 47 05

Öppet: mån–tor 10–20, fre 10–22, lör 11–18.

Utbud: Srilankesisk buffélunch, smörgåsar, pajer, mjuka kakor, cheesecake, småkakor, muffins, kaffe, te m m.

Barnvänligt? Helt okej utan att vara nischat mot barnfamiljer.

Service: Mycket glad och hjälpsam.

Vid bordet bredvid: En mor och son som diskuterar arkitektur.

Övrigt: Finfint spanarläge genom de stora fönstren mot den öppna platsen framför konserthuset och ut mot Vaksalagatan.