De flesta som tar sig ut till Ulva kvarn-området är där för att plocka lite jordgubbar, köpa en glass på kaféet och slappa i de fina omgivningarna. Men folk bör lägga till Ulva krog på att göra-listan. I köket står gamle kaptenen Silvio Trevizan och lagar kroatiska, eller närmare bestämt dalmatiska, specialiteter till tonerna av smäktande balkanmusik.

Ulva krogs meny lutar inte oväntat mot fisk och skaldjur, men bjuder på bredd och ganska många olika typer av rätter - från helgrillade fiskar stora nog för två till små smakintensiva godbitar till efterrätt. Musslorna (95 kronor) är rätt val till förrätt: de grönläppade skönheterna är kokta i ett tjockt vitlöksspad med persilja och smaken är ren och god. Likaså bör den hugade våga sig på en soparnik (60 kronor). Det är platt pirog som innanför sina två tunna lager bär på mangold, persilja och rödlök och ovanpå simmar mängder med vitlök i en härlig olivolja. Själva pirogkanten är tjock och hård och det är svårt att få igenom kniven, men det är värt kampen.

Varmrättsfloran är brokig. Vi fastnar för ännu en specialitet, arambasici (170 kronor), som är något så exotiskt som ett slags köttfärsdolmar inrullade i surkål. En rejäl portion kommer in i en rykande het buljong. Kokt potatis och överraskande mört fläskkött agerar tillbehör. Köttfärsen har smak av kryddpeppar och kanske en aning kryddnejlika? Tankarna går åtminstone delvis till julens fläskkorv, delvis till medelhavets olika köttfärsspett. Surkål är en underskattad vara som gör sig särskilt bra tillsammans med fläsket.

Husets fisksoppa (150 kronor) har ett innehåll som varierar efter tillgång, men nog kan man misstänka att lax, räkor och lämplig vit fisk är standard, liksom kålrotsbitar. Soppan är klar och smaken är ren och krusidullfri, men laxen är väl grynig i konsistensen och rätten är inte något under av spänning. Lite aioli och kraftigare kryddning skulle kanske vara ett lyft.

Efterrätterna är inte lika många och för den äventyrlige är det svårt att undvika viski hib (60 kronor). Det är en tårtbitsformad skapelse gjort på malda fikon och en örtblandning. Konsistensen är skönt "mjukseg" och biten smakar allra mest av fikon och kryddningen spelar andrafiolen, men det utgör en intressant, uppfriskande fläkt. Gott och robust, och - liksom de flesta av rätterna - gjord på kravmärkta råvaror. Blåbärsparfaiten (65 kronor) är en krämig historia med ganska fyllig smak där ett smakdrag av punsch piggar upp. Enkelt och gott.
Ulva krog är inte något ställe man svänger förbi varje vecka. Men någon gång i sommar bör man unna sig en utflykt hit. Intresset för mat och viljan att visa upp det dalmatiska kökets olika sidor känns genuin och gemytlig. Och miljön är det som sagt inga större fel på.