– Ska vi ta en powerwalk?
– Nej, vi kör på en powerstalk.

Så där kan det faktiskt låta, med lite fantasi – och mycket nyfikenhet. Jag har lärt känna många städer genom långpromenader. I varje ny stad har jag funderat på vad stan är känd för eller vilka kändisar som kommer därifrån. Som Uppsala. För mig var, ja är, Uppsala en tjusig stad, med historia och många studenter. Jag föreställde mig en stad lik Lund. Jag visste att det var Maggios hemstad och att Håkan Nesser hade bott här länge. Bland annat.

Sedan fick jag lära mig massa mer. Om områden. Att Svartbäcksgatan är väldigt lång. Kåbo är fint, lite som Göteborgs Örgryte, i Sunnersta finns vattnet, och i Fyrisån ska du inte doppa dig. I jakten på att lära känna stan ännu bättre är jag jättenyfiken på var folk faktiskt bor, eller har bott. Inte bara kända människor – även okändisar. Då skulle jag vilja ha en powerstalking-karta.

Jag vet, stalking eller stalkning är inget positivt ord. En stalker förföljer någon – och det har nyligen blivit klassat som ett brott. Men powerstalking tänker jag som något helt annat, något för oss nyfikna. Du powerwalkar, men får reda på lite mer om folk under dina snabba promenader.

Tänk dig en liten färgglad turistkarta, där du kan se att på Ynglingagatan i Uppsala, där bor minsann två bibliotekarier, en jurist, en mekaniker och en sångerska … Onödig fakta som ändå gör promenaden lite mer matnyttig. Och eftersom det är power som gäller, så hinner du aldrig bli en fanatisk stalker. Du måste gå fort.

Vid googling hittar jag powerstalking på några sajter, men ingen med ”min” betydelse. Ordet finns bland annat i Urban Dictionary, en användarbaserad, inte så seriös, ordlista. Enligt någon där powerstalkar du när du har gillat eller kommenterat något på Facebook inom trettio sekunder efter att det är postat. Vid minst tre tillfällen. Det är också ett sätt. Men du får ju inte lika mycket motion. Eller kul kunskap.