Jag är längst inne på Ica Torgkassen och irrar runt efter ett russinpaket när jag märker att jag har en oöppnad Twix i fickan, köpt i en annan butik. Det första jag känner är ett sting i magen av otillfredsställt chokladsug, det andra jag känner är ren skräck. Jag kommer att åka fast för snatteri!

Till saken hör att jag har kontakt med polisen varje dag i tjänsten. I min tidigare tjänst besökte jag Uppsala tingsrätt två gånger om dagen. Skulle jag bli anmäld till polisen för att ha snattat en Twix blir jag tvungen att erkänna och ta mitt straff direkt av åklagaren. Annars hamnar jag i rätten och då blir det pinsamt värre. Hur tusan jag ska ta mig ur knipan? Visserligen har det aldrig tidigare hänt att någon butiksvakt har muddrat mina fickor, men nu ser jag ju så skyldig ut att det garanterat kommer att hända just den här gången. Kommer de polisanmäla mig eller kommer de att nöja sig med att stänga in mig i ett rum, skrämma upp mig ordentligt och ringa till min pappa? Eller kommer jag att vara på bild i Efterlyst? Hjälp!

Förresten, varför heter det inte Raider längre? Twix, det låter så töntigt. Tänk hur det kommer att se ut i polisrapporten: "Johansson har på Ica Torgkassen i Uppsala 22 september tillgripit en chokladbit, Twix, värde cirka 10 kronor. Butikskassörskan Andersson märkte hur Johansson svettades och darrade på läpparna och larmade därför väktarna Pettersson och Lundström".
Nej, det är bäst att jag smyger över till godishyllorna och lägger Twixen bland dess kompisar på Torgkassen. Hoppas jag inte ställer till det vid inventeringen bara. Hoppas att någon annan har snattat en Twix här så att det jämnas ut.

Till sist står jag inte ut längre. Jag gömmer varukorgen i ett hörn, smyger ut ur butiken och går fram till utsidan av kassan.
"Hej, jag skulle vilja gå in och handla, men har köpt den här i en annan butik. Vill ni ta hand om den?"
Kassörskan tycker att jag kan gå in ändå, men ändrar sig och tar hand om chokladbiten. När jag senare är tillbaka vid kassan får jag tillbaka den. Jag betalar för de andra varorna och får kvittot. Det är när jag ska stoppa kvittot i fickan som jag hittar den lilla papperslappen. Jag vecklar ut den och där är det, kvittot på Twixen.