Precis innan du går in i Fyrishovs bad sitter det en skylt som förklarar att INNAN du går i, så tvättar du dig, med tvål och utan badkläder. Det är en väldigt tydlig skylt och enkel att förstå … eller?

Jag minns att det var bland det första jag lärde mig som barn: du fick ta på badkläderna EFTER dusch och tvål. Och jag följde den regeln väldigt noga. Så noga att jag fick ett traumatiskt minne som sex–sjuåring. Det var simskola och min moster var med som vuxet sällskap. Plötsligt blev jag kissnödig. Jag gick till närmaste toalett, kissade, men när jag skulle torka så fanns det inget papper. Min lilla kropp fick panik. Jag kunde inte torka mig ordentligt! Och jag visste att de inte ville ha kiss eller kissbakterier i bassängen. Vad skulle jag göra?

Jo, jag fick ta på baddräkten i alla fall. Jag kom tillbaka till simskolegänget precis när den sista skulle simma över från den ena sidan till den andra och simläraren ropade: ”Maja-Stina, du kan också simma över”. Men det kunde jag inte. Jag hade ju inte torkat mig ordentligt. Ni kan se scenen framför er: en hel simskolegrupp är på ena sidan av bassängen där även en hög föräldrar väntar, ledaren står där och ropar åt en liten tjej som står på andra sidan och totalvägrar att simma över.

”Kom då, Maja!”

Nej.

Till slut kom moster och simläraren fram och jag viskade i mosters öra varför jag stod kvar som en sten. Hon sa att det inte gjorde något att jag hoppade i och jag fick lovat för mig att jag inte förpestade hela bassängen och jag litade på henne. Men jag litade aldrig på den som fyllde på toalettpapper, så det blev ”min grej” när vi var i simhallen – mitt vuxna sällskap fick alltid kolla så att det fanns papper på den närmaste toaletten. Utifall att. Jag övervakar inte toalettpapperstillgången i badhus längre. Men jag tycker att det är alldeles för många som inte tvättar sig med tvål innan badet utan badkläder – och en del, de går bara direkt in, utan dusch alls. Äckligt. Jag trodde att det hörde till uppfostran…?