”Later, I came to think about relationships....” Nej, jag blir nog aldrig en Sex and the city-Carrie, men faktiskt – Uppsala kan ha sina ögonblick. Ögonblick av känslomässig insikt. En småkall vindpinad morgon cyklar jag förbi Myrorna på vägen till jobbet. Skannar av skyltfönstret i farten, något som blivit en loppisfanatikervana. Glider förbi utan att först reflektera över vad jag just såg. Tvärnitar sedan. I fönstret står ett enormt inramat fotografi av ett flygplan över Västerbron mot kvällshimlen. En bild som jag själv har tagit flera år tidigare under en vemodig Stockholmspromenad. En bild som mig veterligen inte varit publicerad någonstans. Trots detta står den där, bredvid några vaser och en regnkappeklädd skyltdocka och tiden står plötsligt stilla.

Bildstöld? Upphovsrättsintrång? Plagiat? Nej, faktiskt inte, visar det sig när jag hängt på låset och väntat på att Myrorna ska öppna. Efter att ha kollat priset och blivit besviken på mitt låga värde som okänd fotokonstnär (65 kronor) så får jag veta att Myrornas sortiment kommer från ett uppsamlingslager i Stockholm och saker faller sakta på plats.

En mycket nära vän gjorde slut med sin pojkvän sedan många år och ville trots detta ge honom en julklapp. Hon valde att förstora en av mina bilder. Jag vet inte hur han reagerade när han fick den, men jag vet att han en kort tid senare träffade en ny tjej. Och så hamnade fotot på Myrorna, det fattar man att presenter från exet kanske inte var så poppis att ha på väggen. Knappast hade han trott att fotografen själv skulle få reda på det på det här sättet och jag kan inte låta bli att bränna i väg ett mms till honom med hans bortkastade bild i ett skyltfönster.

Sedan köper jag mitt foto och vinglar hem med resterna av en relation balanserande i cykelkorgen. Det känns som om en cirkel har slutits. Kanske det är dags att själv göra sig av med de där gamla sakerna nu? I skåpet hemma står en mer än tio år gammal emaljerad ugnsgryta som skaver i minnet.

Gustav, hur ska jag göra? Vill du hämta den eller hellre köpa den i din lokala second hand-affär?