Punkt. Inte frågetecken. Butikspersonal måste ha gått en kurs i att låta neutrala när kundernas köp inte går igenom. Jag drar en suck av lättnad att det inte är någon kö bakom mig och säger att jag "ska gå till bankomaten, det måste var något fel". Sen går jag hem och drar något gammalt över mig.
Vad är det som gör att det är så fruktansvärt pinsamt att överskatta sina tillgångar? Alla har väl någon gång varit med om att någon oförutsedd räkning har dragits, att det är en vecka kvar till lön och man tar pengar ur myntburken för att kunna köpa spagetti? Ändå får man is i kroppen när det händer. Men det är ännu värre när det händer någon annan, när man som åskådare tvingas se förnedringen.

I kassan på Luthagens Livs (jag vet, jag är jämt på Luthagens livs. Barnfamiljer har alltid glömt något på listan.) står en äldre kvinna. Ett stort varuberg har åkt nerför rullbandet, hon har just dragit sin betalkort i terminalen.
- Det står medges ej här.
Alla i kön stelnar till för en sekund och vänder sedan bort blicken. Vi tänker på det stora varuberget, vem ska lägga tillbaka allting?
- Jo, det finns pengar. Testa igen, säger kvinnan och drar sitt kort igen.
- Nej, det är nog inte kortet som är problemet, säger kassörskan.
- Jo, det ÄR det!
Åh nej, tänker jag. Nu får hon panik. Nu kommer det att bli en pinsam övertalningsscen. Kvinnan drar sitt kort igen, slår koden igen, flera gånger. Och igen.
- Ja, titta nu gick det! Det var ju verkligen märkligt, säger kassörskan.
- Det var ju det jag SA, det är alltid problem med era terminaler, säger hon och börjar packa ner varorna.

Jag förbannar mina fördomar och min svenska rädsla för att behöva bevittna något pinsamt. Betalar och gör stor affär av det, säger "jaha, mitt funkar i alla fall" och försöker få till en blick i samförstånd med den äldre kvinnan. Det är väl också typiskt pinsamheter och avslöjade fördomar? Efteråt försöker man släta över.

Johanna Stenius är en 32-årig frilansjournalist som skriver krönikor i City varannan vecka. I helgen blir det extremt välbehövlig vårstädning, en fika med kär vän plus barn och minst fyra avsnitt True Blood.