City har som vanligt trotsat kylan för din skull och vandrat längs gatorna i centrum för att välja ut finalister i julskyltningstävlingen. Nu är det upp till dig att bestämma vilket fönster som är finast. På det här uppslaget och nästa ser du alla fönster du kan rösta på.

Men City konstaterar också att det är ganska skralt med julpyntet hos stans handlare i år. Kan det vara finanskrisen? Eller helt enkelt en ny trend? Julskyltning, som bygger på gamla traditioner , har nämligen alltid följt trenderna. Förra året var det mycket svart och minimalistiskt med små lyxiga detaljer. I år verkar det minimalistiska ha dragits till sin spets då många av de stora butikskedjorna har dekorerat med… nästan ingenting.

En promenad längs Svartbäcksgatan nu i veckan avslöjar visserligen en och annan julkula, ett par julgranar och många vackert inslagna paket, men flera fönster ser lika vardagliga ut som en torsdag i oktober. Mycket beror på färgerna – i stället för juligt rött och guld har flera valt grönt, svart och till och med pastellfärger att dekorera med.
– Vi har aldrig pyntat, fast vi skulle nog göra det om vi fick bestämma själva. Beslutet kommer uppifrån, säger Anna Lövgren, butikschef på Skopunkten, där bara någrar svartvita papperspåsar hänger i fönstret.
”Uppifrån”, det betyder inte tomtehögkvarteret i Rovaniemi, utan något avlägset huvudkontor som kanske mest funderar över försäljningssiffror och inte mesta möjliga mysfaktor.
– Vi säljer lika mycket ändå, konstaterar en anställd inne på Wedins Accent vars smala skyltfönster också gapar tomma.

Men många av de små butikerna har även i år pyntat till max. Och de stora, de hämtar sig nog, tror Lisa Thörn på intresseföreningen Uppsala City.
– Det här är inte deras sista skyltning före jul. Om kanske två veckor kommer de stora kedjorna att skylta om igen.
Hon påpekar dessutom att också lite pynt gör skillnad och skapar den rätta julkänslan.
– Det är verkligen mysigt nu när julstämningen är igång och färgerna blir varmare.  Men visst kan man sakna barndomens skyltfönster med tomtar som rör sig. Tänk om Uppsala hade ett riktigt ”NK-skyltfönster” som alla väntade på och man kunde ta med sig barnen och titta på!
City kan inte annat än hålla med.

Se bilderna och rösta här!