– Nu ökar allt i intensitet fram till vårbalen i maj, som är vår julafton. När temperaturen stiger över fem grader börjar det tittas på klänningar. Eftersom herrmodet blivit smalare har vi också många som kommer för att sy in skjortor, säger Martin Rosén, som äger Mäster Arnes dam- och herrskrädderi.

Här gör man ändringar av alla möjliga sorters plagg, däremot syr man inte upp från grunden, klassiskt skräddarsytt, längre. Det slutade man med i slutet av 90-talet. Syr upp kostymer från grunden gör heller inget annat av stans skrädderier, medan några syr upp klänningar.
– Jag hinner inte längre sy upp eftersom det är så många kunder som vill göra ändringar. Då kan jag göra trettio kunder nöjda istället för en. Man måste vara mycket noggrann även med små ändringar, säger Christos Themelis, ägare till Agata Sax.

För att få till passformen erbjuder skrädderierna och även många av stans festklädesbutiker justeringar av färdigköpta plagg. Ett snäpp närmare skräddarsytt kommer man med måttsytt, där man utgår från en befintlig modell och justerar efter kundens mått. För några år sedan väckte Prins Charles stor uppmärksamhet när han började köpa måttsydda kostymer.
– Skillnaden är att när man skräddarsyr mäter man från kroppen direkt, provar flera gånger och har större valmöjligheter för modellen. Det är tyvärr ett koncept som har dött ut. Men måttsytt är väldigt konkurrenskraftigt i pris. En skräddarsydd kostym i Sverige börjar någonstans runt 20 000 kronor, säger Magnus Drömer på Drömer Selected, som säljer måttsydda plagg.

Hos gemene man har betydelsen förskjutits, de flesta säger skräddarsytt när de egentligen pratar om måttsytt.
– På nätet söker folk på skräddarsytt så vi är tvungna att ligga sökbara på det ordet. Men vi beskriver skillnaden på hemsidan. Skrädderi kan också vara missvisande, de har inte alltid utbildade skräddare. Och det funkar till mindre ändringar, men för komplicerade saker som knapphål i en kavaj måste man ha rätt kunskap och utrustning, säger Magnus Drömer.

Även bland ungdomar finns ett ökat intresse för att vara välklädd. Niklas Rosenbaum på Mäster Arnes berättar att många runt 20 år fått upp ögonen för det lite mer skräddade modet, till exempel kavaj med jeans, och ibland tittar modebloggare in för att prata trender.
– Många vill klä upp sig med en twist och då gäller det att ha koll på etiketten för att veta vilka regler man kan bryta. Men det viktigaste är passformen. Om den är bra, då fungerar nästan vad som helst, säger Niklas Rosenbaum. 

 

5 x Uppsalaskrädderier

Drömer selected
Dag Hammarskjölds väg 13
www.dromer.se
Inriktning: Viss herrkonfektion. Måttsydda kostymer och dräkter för herr och dam (inga klänningar).
Kostar: Måttsydd herrkostym från 6 500 kr, damkostym från 5 995 kr.
Väntetid: Två-fem veckor från beställning.
Övrigt: Lokalen ligger i gamla fängelset.

Mäster Arnes dam- & herrskrädderi
Drottninggatan 6
www.arnesskradderi.se
Inriktning: Herrkonfektion och festklänningar. Måttsydda kostymer. Ändringssömnad. Hyr ut festkläder för herr. Har även en bröllopsavdelning.
Kostar: Måttsydd kostym från 7 500 kr, balklänning från 1 998 kr.
Väntetid: Måttsydd kostym ca 4-8 veckor.
Övrigt: Har även accessoarer.

Joumana Design
Sysslomansgatan 6B
Inriktning: Säljer brud- och festklänningar. Nysömnad för dam, ändringssömnad även för herr.
Kostar: Uppsydd enkel klänning från 1 000 kr.
Väntetid: Ca en månad för uppsydd klänning, två för brudklänning.
Övrigt: Har även ett urval av accessoarer.

Agata Sax
Sysslomansgatan 8
www.agatasax.se
Inriktning: Herr- och damkonfektion, accessoarer och skor. Ändringssömnad.
Kostar: Varierar med arbetsmängden.
Väntetid: Att ändra på en klänning kan ta från två dagar till två veckor.
Övrigt: Säljer också samt syr viss inredning, till exempel gardiner.

Uppsala kemtvätt och skrädderi
Forumgallerian
www.uks.se
Inriktning: Ändringssömnad. Nysömnad för damkläder.
Kostar: Uppsydd, enkel klänning från 900 kr.
Väntetid: Klänning från två veckor.
Övrigt: Rita egen modell eller ta med en bild eller ett plagg så ritar de ett mönster.