Vi har säkrat 30 miljoner årligen till SLU och djursjukhuset

Det skapar trygghet för regionens djurägare och gör att SLU kan klara ackrediteringskraven, skriver Martin Kinnunen (SD)

Svensk djurhållning behöver fler veterinärer, skriver Martin Kinnunen (SD).

Svensk djurhållning behöver fler veterinärer, skriver Martin Kinnunen (SD).

Foto: Albin Jakobsson

Debatt2024-09-19 10:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Djur och deras välfärd är en viktig fråga för svenska folket och för oss Sverigedemokrater. Under lång tid har svenska folket hållit djur för både sällskap och livsmedelsproduktion. Det finns idag miljontals djur i Sverige som är i människans omsorg, vissa som sällskap och andra som en del av de gröna näringarna.

Viljan att dessa djur ska ha ett gott liv är stark och inom ramen för den omsorgen utgör djurhälsovård en viktig faktor. För att säkra en god utbildning av veterinärer och djursjukvårdare förstärker vi i budgetpropositionen Universitetsdjursjukhusets budget med 30 miljoner kronor årligen för att lösa problemen med återkommande underskott.

På Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala finns idag landets enda universitetsdjursjukhus där det bedrivs samhällsviktig utbildning för både djur, djurägare och de gröna näringarna. Den forskning som bedrivs är angelägen för Sverige som kunskapsnation. Forskningssamarbetet mellan djursjukvård och humanvård är essentiellt och korsbefruktar olika vetenskaper till gagn för både människa och djur.

Inom ramen för utbildningarna kopplade till djursjukvård bedriver SLU i Uppsala Sveriges enda universitetsdjursjukhus. En verksamhet som är avgörande för utbildningens kvalitet och attraktivitet men också för att utbildningen ska hålla europeisk ackrediteringsstandard.

Att få träna och lära i klinisk miljö är avgörande och det ställs höga krav på vilken typ av verksamhet som behöver bedrivas för att utbildningen ska vara godkänd internationellt. Att bedriva undervisning i en kliniskt högteknologisk miljö är kostnadsdrivande och kan inte finansieras endast med inkomsterna från patientavgifter.

undefined
SLU Ultuna bedriver samhällsviktig utbildning för både djur, djurägare och de gröna näringarna, skriver debattören.

Det råder idag brist på veterinärer i Sverige och antalet platser på utbildningen utökas vilket genererar fler studenter som behöver möjlighet till klinisk undervisning. Detta innebär givetvis ökade kostnader för SLU, kostnader som det idag inte finns täckning för.

Universitetsdjursjukhuset har under flera år dragits med underskott vilka har hanterats genom att ledningen fått vända på kronorna och täcka upp djursjukhusets förluster med medel ämnade för andra verksamheter inom SLU:s ram, något som givetvis inte är hållbart i längden med bibehållen kvalitet på utbildningen.

Därför är det nu glädjande att Sverigedemokraterna i årets budgetproposition drivit igenom ett permanent tillskott till Universitetsdjursjukhet om 30 miljoner kronor årligen. Ett tillskott som möjliggör för sjukhuset att utöka och stabilisera öppettiderna och därmed klara ackrediteringskraven.

Utökade öppettider är också trygghetsskapande för djurägare i regionen då det ökar tillgängligheten på avancerad djursjukvård under årets alla dagar. Att vi nu stärker de ekonomiska förutsättningarna för universitetsdjursjukhuset hoppas vi ger ledning och medarbetare arbetsro och därmed möjlighet att fullt ut fokusera på att fortsätta utveckla den goda djursjukvård, forskning och utbildning som bedrivs.

Den permanenta budgetförstärkningen kommer ytterligare att öka utbildningens attraktivitet när frågan om en godkänd ackreditering är löst, vilket gagnar Sverige som utbildningsnation. Nu önskar vi alla verksamma vid SLU och djursjukhuset ett varmt lycka till med att fortsätta utbildningen av veterinärer och djursjukvårdare i världsklass.