En av de största utmaningar som vi står inför globalt, kanske till och med den största, är att komma tillrätta med klimatutsläppen. En viktig del i detta är att få männsiskor att välja kollektivtrafiken som alternativ istället för bilen. För en växande storstad som Uppsala handlar det inte heller bara om utsläpp, utan också under vissa tider om en besvärande trängsel.
Under alliansens åtta år har vi sett en kraftig ökning av både resandet i kollektivtrafiken och kollektivtrafikens andel av det motoriserade resandet.
En viktig del i detta är förutom de satsningar som gjorts på kollektivtrafik den tydliga politik som förts av alliansen i Uppsala kommun för att förbättra förutsättningarna för cykling.
Den stora utmaningen framöver är att få vanebilisterna att pröva på kollektivtrafiken, framför allt de bilister som bor utanför Uppsala tätort.
Att få den som sällan eller aldrig tar bussen att först pröva och sedan upptäcka att det faktiskt oftast fungerar väldigt bra. Problemet är att dessa sällanresenärer, som självklart inte har något månadskort och ofta inte heller någon reskassa eller annat kort, möts av relativt höga priser. Dessa priser vill vänsterstyret i landstinget nu chockhöja.
I en tid då inflationen är noll vill nämligen Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna genomföra en prishöjning på dessa resor med 16 procent, till 35 kronor per zon.
Man kan lugnt konstatera att detta inte var något som vare sig Miljöpartiet eller något annat av partierna i den nya landstingsmajoriteten talade särskilt högt om i valrörelsen.
Försvaret för denna chockhöjning är att man vill att resenärerna ska köpa biljetter i förväg. Det är naturligtvis en lovvärd ambition. Problemet är ju bara att det för många av sällanresenärerna är väldigt svårt att köpa en biljett i förväg.
För den som bor i till exempel Gunsta finns inget försäljningsombud och ingen biljettautomat, så det krävs en resa in till Uppsala för att köpa kort för att kunna ställa bilen och ta bussen.
I Uppsala kommun finns den enda biljettautomaten utanför Uppsala tätort på perrongen i Storvreta. Det går att ladda ner UL:s app och köpa biljetter via den. Men det är knappast troligt att vanebilisten som ska testa kollektivtrafiken har den nedladdad på sin mobiltelefon. Alla äger inte ens en smart mobiltelefon. För den som bor i någon av de yttre stadsdelarna blir det också ett mindre projekt att ta reda på hur man ska göra för att resa prisvärt, även om man kan ha en chans att hitta biljettautomat eller ombud inom gångavstånd.
Resultatet av höjningen blir att ett par som prövar på att ta bussen in från Ramstalund för att gå på en konsert på UKK kommer att få betala nästan 300 kronor för den resan fram och tillbaka om de betalar med kort direkt på bussen.
Samma pris blir det även från alla andra orter i kommunen och naturligtvis för alla de många som bor på Uppsala kommuns landsbygd. Motsvarande par som kliver på tåget eller bussen i Morgongåva får betala över 400 kronor.
Chansen att man då upplever kollektivtrafiken som prisvärd är inte särskilt stor.
Ska vi få bilister att åtminstone ibland ställa bilen och upptäcka kollektivtrafiken fungerar det inte att de möts av en orimliga priser första gången de provar på att ta bussen från Gunsta, Björklinge eller Ramsta in till stan.
Att som vänstermajoriteten nu vill höja priset för den som köper biljett på bussen med 16 procent kommer inte att få fler bilister att välja kollektivtrafiken.
Johan Örjes, 2:e vice ordförande (C) kollektivtrafiknämnden
My Borg, ledamot kollektivtrafiknämnden (M)
Carl Nettelblad, ledamot (FP) kollektivtrafiknämnden
Harald Klomp, ledamot (KD) kollektivtrafiknämnden