Ja till underskott för Akademiska sjukhuset, skriver Nina Lagh och Stefan Olsson, båda moderater (UNT Debatt 21/2). Ja, precis så är det.
Under den moderatledda borgerliga majoriteten 2007–2014 gick Akademiska sjukhuset med underskott varje år, totalt med nästan en och en halv miljard kronor. Störst underskott blev det under sista året med 346 miljoner kronor efter att ha fått medgivande att lägga en budget som slutade på minus 190 miljoner.
Det måste vara skönt att nu slippa ta det ansvaret och hoppas på att andra ska ordna det hela.
Vänsterpartiet tror dock inte att fortsatta besparingar är vägen till framgång. Vänsterpartiet föreslog att landstinget skulle skjuta till 100 miljoner i stället för att medge ett underskott. Att det skulle ”dra undan mattan för den nya sjukhuschefen” är verkligen ett tramsigt påstående. I praktiken skulle det inte innebära minskade besparingar för innevarande år. För det hade det krävts att Vänsterpartiets budgetförslag hade gått igenom. Däremot skulle det innebära att sjukhuset får en högre budgetram framöver och att de slipper att spara de återstående 100 miljonerna nästa år. För det är ju det som är konsekvensen av majoritetens beslut i landstingsfullmäktige.
Akademiska sjukhuset ska nästa år spara dessa 100 miljoner, plus eventuellt underskott utöver de 100 för i år, plus ett effektiviseringskrav på en procent (50 miljoner kronor) nästa år och antagligen också spara in för utebliven uppräkning för en ökad och äldre befolkning.
”Några besparingar på vården eller nedskärningar betyder inte detta”, påstår skribenterna vidare. Jo, sjukhuset ska i år spara 133 miljoner kronor av underskottet från ifjol, samtidigt klara ett effektiviseringskrav på 0,75 procent och dessutom hantera att de inte får uppräkning för förändringar i befolkningen. Till det kommer att vårdköerna har ökat och vårdgarantin kommer inte att klaras. Akademiska har genomfört stora besparingar varje år, i fjol 152 miljoner, och kommer om inget ändras att få fortsätta med det.
Det är dags att på allvar fundera över om vi verkligen betalar Akademiska sjukhuset för det de gör och ska göra, om vi använder rätt uppräkningar och vilket resurstillskott som behövs för att korta vårdköerna och ge rätt vård i rätt tid. För Vänsterpartiet är det uppenbart att Akademiska behöver en stärkt finansiering för mer vård, bättre arbetsvillkor och för en balans mellan uppdrag och ekonomi.
Sören Bergqvist, landstingsråd (V)