All vård på Akademiska behöver inte var offentlig

Vi vill se om privata aktörer kan avlasta delar av verksamheten på Akademiska, skriver företrädare för Region Uppsalas styre.

Malin Sjöberg Högrell (L), Mimmi Westerlund (KD),  Cecilia Linder (M), Örjan Berglund (C), Fredrik Leijerstam (MP).

Malin Sjöberg Högrell (L), Mimmi Westerlund (KD), Cecilia Linder (M), Örjan Berglund (C), Fredrik Leijerstam (MP).

Foto: Pressbild

Debatt2020-11-07 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Akademiska sjukhuset har under lång tid haft en situation där intäkterna inte motsvarar kostnaderna. För att ändra det krävs flera saker, bland annat att prioritera rätt, arbeta effektivare och nyttja resurserna bättre. Att utveckla verksamheten och bli effektivare kommer vara fortsatt viktigt för att möta framtidens vårdbehov.

Vi behöver därför behöver vända på alla stenar för att se över hela sjukhusets uppdrag för att avgöra vad man ska fortsätta med, utveckla och om något kan utföras mer effektivt någon annanstans. Ett avgörande steg är att skapa goda förutsättningar för våra medarbetare, och den nya poängbaserade arbetstidsmodellen som efterfrågats av många medarbetare är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning. 

Vi vill genomföra en Request For Information (RFI) för att undersöka huruvida det finns aktörer som kan avlasta sjukhusvården med enklare operativa ingrepp för att på så sätt få bättre flöden för de mer komplicerade ingreppen. Syftet med en RFI är att vi ska samla in fördjupad information från olika aktörer. Vi har ingen skyldighet att genomföra en upphandling efter en RFI. I oktober fick vi förslag på fyra områden där vi kan göra en RFI, det är ögonsjukdomar, öronsjukdomar, gynekologi och plastikkirurgi. Det här är ett nytt arbetssätt för många inom Uppsala men det är inte ett unikt sätt att få reda på om det finns andra aktörer som kan avlasta Akademiska så de kan fokusera på sina huvudområden. 

Detta har fått oppositionen att se rött, och prata om att vi privatiserar Akademiska sjukhuset. Det är ett återkommande påstående som låter betydligt mer dramatiskt än det är. Faktum är att vi redan har privata utförare för delar av vården. Elisabethsjukhuset driver kontinuerligt upphandlad verksamhet som fungerar, utan några större protester från oppositionen. Brist på kontroll och samordning är en annan orosfaktor, men inte heller det är något problem på Elisabethsjukhuset, eller något som automatiskt följer av upphandling. 

Att vissa verksamheter upphandlas och får privata utförare, om dessa kan göra arbetet effektivare än det offentliga, är inte farligt. Även Örebro som är en socialdemokratiskt styrd region har exempelvis initierat en upphandling av förlossningsvården. 

Vid en upphandling sätter det offentliga spelreglerna. Vi kan och kommer att ställa krav som måste följas, och i kraven kommer samverkan med Akademiska, krisberedskap liksom utbildningsplatser att beaktas. Det handlar om enklare operativa ingrepp, vilket går helt i linje med att Akademiska behåller den högspecialiserade kompetensen men att enklare vård flyttas från sjukhuset. Flyttas vård från sjukhuset kan det även frigöra utrymme där för annan vård. 

Vi vill sätta patienterna i fokus. Det är viktigare att människor får vård än vem som utför den. Vi måste vända på alla stenar för att samtidigt klara sjukhusets ekonomiska utmaningar och framtidens behov. Någon upphandling är inte beslutad utan frågan är fortfarande i utredningsstadiet, men kan innebära effektivare verksamheter och värdefull komplettering till Akademiska, samt underlättar för en vårdkedja med tydligare roller om rätt förutsättningar finns. Därför ser vi det som självklart att undersöka möjligheterna till detta som ett led i våra ansträngningar att förbättra vården i vår region.