Andrea Bydling skriver, i UNT 6/9, med utgångspunkt i den befogade ilska och oro som skapas av den skadegörelse och vandalisering som skett i Sävja under året. Som förtroendevald i Uppsala kommun delar jag frustrationen och ser behovet av ett än mer fokuserat och samlat arbete för att förebygga brott och social oro. Här behöver alla goda krafter samverka - såväl skola, socialtjänst, fritidsverksamhet och polis som föräldrar, föreningsliv och näringsliv.
Bydling uttrycker en besvikelse över att "den efterlängtade kulturcentrumsatsningen blev tyvärr inte det lyft som vi hade hoppats på", och beskriver brister i öppettider och mångsidighet i verksamheten. Det är kritik värd att ta på stort allvar.
Min bild av Sävja kulturcentrum, efter att det varit igång i ett och ett halvt år, är att det finns mycket att vara stolt över i den verksamhet som pågår. Fritidsgården har haft många besök ända sedan starten och genomförde bland annat ett uppskattat juluppehållet för hela familjen.
Under sommaren 2016 genomfördes Sommarkul i Sävja, som riktade sig till 9-13-åringar och präglades av rörelse, upplevelser, skapande och kultur. Fritidsgården höll öppet för tonåringar under hela sommaren med många aktiviteter och var då Uppsalas mest välbesökta fritidsgård med ett mer än fördubblat besöksantal.
Samtidigt delar jag bilden att det är för lite aktiviteter i kulturcentrum riktade till vuxna – och inte minst unga vuxna – för att leva upp till målsättningen om att utgöra en mötesplats mellan olika generationer och kulturer.
Jag är inte nöjd – vi kan som kommun göra mer för att öppna Sävja kulturcentrum för föreningslivet och för boende i hela sydöstra Uppsala, och för att bidra till att skapa den livfulla och trygga stadsdel som är vårt gemensamma mål.
Kulturförvaltningen genomförde nyligen en omorganisation där Uppsalas kultur- och naturcentrum blev en egen avdelning skild från den kommunala fritidsverksamheten riktad till barn och unga. Syftet är att tydliggöra och stärka kulturcentrumens roll som mötesplatser och motorer i stadsdelsutvecklingen, inte minst i relation till föreningslivet.
Ett kulturcentrum kan betyda mycket för många människor, men kan inte ensamt bära de förebyggande insatser som krävs för att skapa trygga stadsdelar.
Som nämnd följer vi utvecklingen för att kunna styra verksamheten och säkerställa att kulturcentrum utgör den positiva kraft för Sävjas utveckling som vi alla vill att det ska vara. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Peter Gustavsson
Ordförande (S), Kulturnämnden i Uppsala kommun
LÄS OCKSÅ: Satsa på Sävja!