Ändra VA-lagstiftningen!

Om regering och riksdag menar allvar med att det även behöver byggas utanför tätorterna så måste VA-lagstiftningen ändras, skriver Björn-Owe Björk och Per Lindström.

Björn-Owe Björk (KD)

Björn-Owe Björk (KD)

Foto: Maria Lindblom

DEBATT2016-01-14 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen vill faktureras flera hundra tusen kronor i avloppskostnader. Ändå är lagen om allmänna vattentjänster (LAV) den bittra orsaken till att människor i storstädernas kranskommuner tvingas utöka sina banklån eller måste sälja sitt älskade lantställe eller hus.

I utredningen som föregick lagen fanns utrymme för att fastighetsägare att när det bedömdes som lämpligt, själva ansvarade för vatten och avlopp (VA) enskilt eller tillsammans med andra i samfällighetslösningar. Utanför tätorterna är det oftast det mest fördelaktiga alternativet ur teknisk, miljömässig och ekonomisk synpunkt, för alla parter.

Tyvärr har rättspraxis utvecklats på ett sådant sätt att det i byar på landsbygden alltid blir kommunens skyldighet att tillhandahålla vatten och avlopp.

Detta trots att det ger orimliga kostnader för enskilda fastighetsägare och VA-kollektiv utan att det innebär en miljömässig förbättring jämfört med alternativen.

I dagsläget krockar de lagar som hanterar VA med varandra rent juridiskt.

Följden blir att fler småhusägare alldeles i onödan tvingas ansluta sig till kommunalt VA med konsekvensen att kommun, VA-kollektiv och enskilda fastighetsägare alla förlorar ekonomiskt och att anslutningsavgifter och bruksavgifter på sikt kommer att öka kraftigt.

Som exempel kan nämnas Norrtälje kommun där brukningsavgiften bedöms öka 147 procent och anslutningsavgiften 47 procent kommande åttaårsperiod.

I storstadsregionerna råder stor bostadsbrist och regering och riksdag uttrycker gång efter annan att kommunerna måste underlätta för ett ökat bostadsbyggande. Riksdagen stiftar de lagar som kommunerna har att rätta sig efter. Kommunerna har å sin sida en möjlighet att styra byggandet av bostäder genom sitt planmonopol.

I Knivsta kommun, där vi verkar, växer orten kraftigt kring tätorten. Det finns även önskemål om att få bygga bostäder även utanför tätorten. Det har dock visat sig svårt då lagstiftningen ger så orimliga kostnader för kommunen, enskilda fastighetsägare och VA-kollektiven. I realiteten har VA-lagstiftningen effektivt stoppat byggandet av bostäder på landsbygden.

Om regering och riksdag menar allvar med att det behöver byggas mer och att man även vill att det ska byggas utanför tätorterna så behöver VA-lagstiftningen ändras.

I dag förlorar alla parter ekonomiskt vilket gör att vi helt enkelt låter bli att arbeta för en utbyggnad på landsbygden.

Björn-Owe Björk

kommunalråd (KD) Knivsta

Per Lindström

styrelseordförande (KD) Knivstavatten

Läs mer om