Med Miljöpartiets förslag behöver inga linjer läggas ned av ekonomiska besparingsskäl, skriver Niclas Malmberg och Jenny Lundberg.
Förra söndagen hölls en landsbygdspolitisk debatt i Åkerlänna. Miljöpartiet presenterade bland annat förslag till att utöka den typ av anropsstyrd trafik på landsbygden som redan körs på flera håll i framför allt Norduppland, det vill säga att på sträckor där resenärsunderlaget är för svagt för att motivera fasta turer i alla fall erbjuda möjlighet att förbeställa trafik. Flera av allianspartierna instämde i att det är en intressant lösning att utveckla.
Tre dagar senare beslutade samma allianspartier att tvärt om göra nedskärningar i regionbusstrafiken, för att hålla budget.
Att alliansen på detta sätt utåt säger en sak men när det kommer till beslut agerar i helt motsatt riktning är förbryllande. I ord vill alliansen fördubbla antalet kollektivtrafikresenärer. Men när det kommer till handling är det nedskärningar som är alliansens kollektivtrafikpolitik. Visst innebär förändrade resmönster att linjedragningar måste ändras. Men att tro att målsättningen att fördubbla antalet kollektivtrafikresenärer kan uppnås genom att lägga ner linjer är felaktigt.
Det hela bottnar naturligtvis i att alliansmajoriteten i landstingsfullmäktige gett kollektivtrafiknämnden en för snål budget. Miljöpartiets budgetförslag i landstingsfullmäktige innebär en förstärkning på 45 miljoner kronor till kollektivtrafiken.
Med Miljöpartiets förslag behöver inga linjer läggas ner av ekonomiska besparingsskäl, vi kan i stället anpassa kollektivtrafiken utifrån behovet. Miljöpartiet vill göra det möjligt för fler att ställa bilen oftare och ta bussen i stället. Alliansen driver i praktiken den motsatta politiken, när inte bussen längre går tvingas människor att ta bilen istället, med ökade utsläpp som följd. Och för de som inte har tillgång till bil blir konsekvenserna än mer problematiska.
Och det är inte bara försämrad trafikering som blir resultatet av att alliansstyret i landstinget inte ger kollektivtrafiken tillräckliga resurser. Nu ska biljettpriserna höjas ytterligare. Detta trots att vi hade en omfattande omläggning av biljettprissystemet så sent som 1:a april. Protesterna mot de förändringarna var stora, men nu aviserar alliansen nya prishöjningar på 3 procent. Månadskortet kommer därmed att höjas från dagens 790 kronor till 814 kronor, om alliansen får fortsätta styra landstinget efter valet i höst.
Att få fler att åka tåg och buss i stället för egen bil är en av de viktigaste pusselbitarna för att minska koldioxidutsläppen i länet.
Det är alltid mer energieffektivt att resa tillsammans, och med eldrivna tåg eller biogasdrivna bussar blir klimatvinsterna än större. Men det säger sig självt att fler inte kommer att välja kollektivtrafiken om priserna höjs och trafikeringen tunnas ut. Målsättning och resurstilldelning måste gå hand i hand. Det räcker inte, att som alliansen gör, tala om att man vill få fler att välja kollektivtrafiken.
Miljöpartiet har ett stort antal förslag för att förbättra kollektivtrafiken i Uppsala län. Vissa innebär ökade kostnader, så som spårtrafik i Uppsala stad och fler stopp längs upptågens sträckningar. Men andra av Miljöpartiets förslag innebär tvärt om en effektivare resursanvändning. Däribland förstås förslaget om mer anropsstyrd trafik på linjer där resandeunderlaget är för litet för fasta turer, men också förslag om mindre och energieffektivare fordon samt inrättande av lågtrafiktaxa. Sistnämnda är en märkligt bortglömd åtgärd för att minska kostnaderna per passagerare.
Resandeutvecklingen är tydligt sådan att det är i arbetspendlartider antalet resenärer ökar, vilket får till följd att kostnaderna ökar när fler fordon måste sättas in, som sedan kör halvtomma andra tider under dagen.
Kan vi med en ekonomisk morot sprida ut resandeströmmarna mer över dagen kan kostnaderna per passagerare därmed hållas tillbaka.
Valet i höst avgör kollektivtrafikens framtid. Miljöpartiet kommer på alla nivåer att konsekvent arbeta för utveckling i stället för avveckling!
Niclas Malmberg, ledamot i kollektivtrafiknämnden och riksdagskandidat (MP)
Jenny Lundström, ersättare i kollektivtrafiknämnden (MP)